Asa cum ii spune si numele, aparatul de aer conditionat mobil sau AC portabil este usor de mutat, transportat si repozitionat. In cazul in care locuiesti cu chirie si nu ai aer conditionat, acest tip de aparat este cel mai potrivit pentru a asigura racoare si o temperatura optima in camera.
In general, aparatele mobile au o capacitate mai mica decat cele clasice, adica 7.000 BTU si 9.000 BTU. Sunt usor de montat, dar trebuie sa scoti tubul de evacuare pe geam, ceea ce inseamna ca tot pe acolo intra caldura, deci aparatul trebuie sa functioneze mai mult timp, deci te va costa mai mult energia electrica.
Iata avantajele si dezavantajele unui aparat portabil fata de un aparat clasic de tip split.
Avantaje
- instalare usoara, nu trebuie sa spargi peretele sau sa platesti pentru montaj
- ii poti schimba locul in camera sau locuinta. Pentru un randament mai bun, lasa furtunul de evacuare cat mai scurt si pune aparatul aproape de fereastra.
- il poti transporta si folosi in alt locuinta
Dezavantaje
- ocupa spatiu in incapere
- tubul de evacuare a caldurii trebuie scos pe geam, astfel mai intra caldura de afara
- rezervorul de apa unde se aduna condensul trebuie golit periodic
- are o eficienta energetica mai scazuta intrucat trebuie sa functioneze mai mult deoarece intra caldura in camera pe unde iese tubul. Pentru a elimina acest dezavantaj, cel putin partial, poti face o gaura pe unde sa iasa acest tub.
Deci daca vrei sa iti iei aer conditionat si nu esti nevoit sa il muti si vei locui acolo un timp indelungat, solutia cea mai potrivita este un aparat clasic de tip split.
Ghidul cumparatorului
1. Capacitatea de racire (BTU)
Asa cum am prezentat mai pe larg in articolul despre aparatele clasice, capacitatea BTU este cea mai importanta, pentru a ne asigura ca vom putea raci corespunzator camera. Modalitatea de calcul a necesarului se face la fel ca la aparatele de tip split, adica pentru o camera de tip dormitor de circa 15 metri patrati si maxim 3 metri inaltime e suficient 9.000 BTU, pe cand pentru incaperi mai mari gen living e nevoie de 12.000 BTU.
2. Consumul
Verifica sa aiba un consum cat mai mic, preferabil o clasa energetica cat mai aproape de litera A.
3. Zgomotul
Dat fiind ca nu are unitatea in exterior, ci totul se afla in camera, acest aparat te poate deranja daca nu alegi un produs de calitate. Verifica nivelul de zgomot care se exprima in decibeli si alege un aparat silentios, cu un nivel al zgomotului sub 60 db.
4. Functii
Nu uita sa verifici ce functii sunt incluse: racire, ventilare, dezumidificare, filtrare aer.
5. Dimensiuni si greutate
Intrucat este portabil, va trebui sa il transporti cu usurinta. In general acest tip de aparat are in jur de 30 de kg, deci nu este foarte greu, dar nu uita sa verifici si acest aspect.
6. Alte Caracteristici
- kitul de evacuare este acea tubulatura prin care este scos afara aerul cald, de aceea este recomandat sa fie deja inclus. Nu exista solutii fara furtun de evacuare decat ca aeroterme sau ventilatoare.
- telecomanda este prezenta la cele mai multe aparate si este utila pentru a il putea controla de la distanta
- design: dat fiind ca este in interior si ocupa spatiu, este important sa alegi si un design care sa iti placa si sa se incadreze in camera
Top Produse 2023

- dezumidificare
- timer
- telecomanda, panou de comanda digital
- tub flexibil pentru evacuare aer
- nu are functie de incalzire