Aparatul de aer conditionat poate fi folosit pentru racire, ventilare, dezumidificare, dar si pentru incalzire in perioadele de primavara si toamna. Cel mai adesea este folosit pentru racire in timpul perioadei de vara, adica in lunile iunie, iulie si august, in apartament, casa ori birou.
Canicula si temeperaturile de peste 35 de grade Celsius fac din ventilatorul de camera un produs mai putin eficient pentru racorire si este necesara o solutie mai performanta, adica un aparat de aer conditionat.
Un aparat de aer conditionat de calitate este silentios, consuma putina energie si are multe functii utile pentru a mentine un climat de viata corespunzator. Daca te intrebi ce sa cumpar, ce recomandati, cum ori unde gasesc aparate de aer conditionat ieftine si bune de vanzare, citeste acest articol.
Ghidul Cumparatorului
Iata lista cu criteriile de care trebuie sa tii cont pentru a achizitiona aparatul potrivit pentru casa ori apartament si la cel mai bun raport calitate-pret.
1. Tipul
Exista cateva tipuri pe piata:
- clasic sau tip split: este compus din 2 unitati: cea exterioara (contine compresorul si agentul de racire) si cea interioara (actionata cu telecomanda si care furnizeaza aer in camera).
- mobil sau portabil: are avantajul de a putea fi mutat usor dintr-o locatie in alta, dar marele dezavantaj este ca ii trebuie o gura mai mare de evacuare (ca la hota). In plus, ocupa mai mult spatiu si are o eficienta mai scazuta intrucat gura de evacuare iese pe geam, in acelasi timp intrand caldura pe acolo.
- tip caseta: pentru birouri, se monteaza in tavanul fals.
Recomandarea mea este un aparat clasic sau de tip split intrucat nu ocupa loc, are mai multe functii si este mai eficient.
2. Capacitatea de racire (BTU)
La toate aparatele de climatizare puterea de racire se masoara in BTU/h (British Termal Unit pe ora). Este o unitate de masura pentru puterea termica folosita ca standard in Europa pentru toate unitatile de climatizare.
Capacitatea BTU o veti intalni in descrierea tehnica la toate aparatele de aer conditionat, cel mai des intalnite fiind capacitatile de 9.000, 12.000 si 18.000 BTU
Aceasta este cea mai importanta caracteristica a aparatului, pentru a putea face fata incaperii in care este montat.
Daca aparatul este cu o capacitate BTU prea mica:
- nu va raci temperatura corespunzator
Daca aparatul este cu o capacitate BTU prea mare:
- vei simti mai mult zgomotul
- se va opri/porni mai des, ceea ce in timp duce la micsorarea duratei de viata a produsului
Cum se calculeaza capacitatea BTU de care ai nevoie?
Pentru a estima necesarul de BTU trebuie avute in vedere mai multe criterii, mai ales referitoare la factori care genereaza caldura:
- volumul incaperii (lungime x latime x inaltime)
- cat de mari sunt geamurile, daca sunt simple, duble etc.
- cat de bine este izolata camera din puct de vedere termic
- orientarea spre soare a incaperii pe timpul zilei
- umarul de persoane care sunt de obicei in incapere
- numarul si tipul de electrocasnice aflate in incapere (calculator, imprimanta, televizor ..), acestea generand la randul lor caldura
Nu este foarte simplu sa faci un calcul perfect, dar se poate estima relativ usor. Pentru o camera obisnuita (lungime 5m x latime 3m x inaltime 3m), bine izolata si fara multe surse de caldura sunt suficienti 9000 BTU, dar daca daca in camera exista aparatura electronica (calculator, televizor) care functioneaza des, una sau doua persoane care stau mult in acea incapere, este recomandat un aparat de 12000 BTU.
Pentru camera gen dormitor este bun 9000 BTU, iar pentru living este bun 12000 BTU.
Recomandare BTU/mp | ||
---|---|---|
Capacitate | 9000 BTU | 12000 BTU |
Suprafata incapere (metri patrati) | 18 – 25 mp | 24 – 35 mp |
Exista si calculatoare online de BTU ca acesta de aici (alege metri si Celsius) sau aici.
3. Tipul de split
- monosplit: varianta cea mai comercializata, cu o unitate de interior si alta de exterior
- multisplit: doua sau mai multe unitati de interior si o singura unitate de exterior. De regula, sunt dublu split, adica 2 unitati de interior care pot fi montate in camere diferite si o unitate de exterior. De obicei sunt de 18.000 BTU.
4. Tehnologia Inverter
Aceasta este o tehnologie care asigura o eficienta mai mare si duce la un consum de curent electric mai mic cu 30%. Inverterul este folosit pentru a controla viteza motorului compresorului, ceea ce contribuie la o eficienta sporita in generarea temperaturii reci.
5. Clasa energetica si Consum
Fiecare aparat este prevazut cu o fisa energetica in care este indicat cat de mult va consuma aparatul. Cea mai performanta clasa este la inceputul alfabetului (A), iar pe masura ce trecem la literele urmatoare (B,C,D..) performanta scade. In acelasi timp, A+ este mai bun decat A, iar A++ este mai bun decat A+. Dar intre A++, A+ si A sunt diferente foarte mici.
Concluzia este sa luati un aparat cu clasa A+ sau A. De asemenea, daca aveti buget, luati un aparat cu tehnologia inverter.
5. Zgomotul
Acesta este un alt factor foarte important in alegerea unui aer conditionat. Uitati-ve atent la numarul de decibeli (db) si alegeti aparatul cu cel mai mic nivel de zgomot (db), adica cel mai silentios. O unitate interioara poate avea intre 20 si 35 db, iar cea exterioara intre 25 si 70 db. Aparatele Daikin sunt cunoscute pentru un nivel mic de zgomot.
6. Filtrele
Filtrele au o importanta mare in ce priveste calitatea aerului respirat si vor influenta astfel sanatatea dvs. Prezenta filtrelor de calitate inseamna ca acestea vor retine microbii si praful, iar aerul introdus in incapere, adica ce respirati dvs, va fi mai curat.
Un aparat performant poate avea unul sau mai multe tipuri de filtre:
- filtre de plastic: destinat sa retina particulle de praf. Se refoloseste si il curatati prin spalare sub jet de apa, de regula o data pe an.
- filtre din carbune (carbon) activ: are rol dezinfectant si purifica aerul. Este folosit si in industria auto.
- filtre din catechin: au rolul de a purifica aerul. Este lavabil, iar denumirea de catechin provine de la extractele de ceai verde pe care le contine. Catechina este un antioxidant care neutralizeaza mirosul de tutun si bacteriile
- filtre de ionizare: retin praful
- filtre electrostatice: distruge alergenii
7. Alte Caracteristici
- programarea: este util sa puteti programa aparatul sa porneasca la o anumita ora, de exemplu cu 1h inainte sa va intoarceti de la serviciu.
- dezumidificarea este o alta functie care va ajuta sa reglati nivelul de umiditate din camera.
- incalzirea este de asemenea utila, se poate sa ai nevoie primavara si toamna
- telecomanda: este bine sa aiba display lcd/led
- control de la distanta: puteti comanda aparatul (porni, opri ..) de la distanta, prin intermediul unei aplicatii de telefon mobil. Este necesar doar sa aveti conexiune la interne/ WiFit.
- designul: exista aparate clasice pentru apartament, de forma dreptunghiulara si culoarea alb, dar sunt si modele patrate sau de dimensiuni mai mare, cu aspect de tablou (sunt mai scumpe). Cei mai multi prefera o culoare sau un design astfel incat aparatul sa nu iasa in evidenta prea mult. Va recomand un design cat mai simplu, preferabil culoarea alb, orice design mai aparte duce pretul produsului in sus.
8. Montajul
Aparatul va trebui montat si aceasta costa. Verificati daca montajul este inclus in pret sau cat costa, si mai ales timpul in care se va realiza. Acesta se va face de o firma specializata, agreata de catre producator, altfel riscati sa pierdeti garantia. Serviciul de montaj costa aproximativ 60 de euro si il puteti cumpara, de obicei, odata cu achzitionarea aparatului, de pe magazinul online. Daca vedeti oferte cu montaj inclus, trebuie sa stiti ca de cele mai multe ori acesta este adaugat in pretul aparatului.
Verificati daca este inclus in pret kitul de instalare, suporti de perete, precum si traseul frigorific (furtunele de conectare intre unitatea interioara si cea exterioara). Daca nu sunt incluse, le poate asigura contracost firma montatoare.
De asemenea, luati in calcul ca dupa montare e posibil sa trebuiasca anumite reparatii minore de zidarie si zugraveli.
Avand in vedere aceste aspecte, va sugeram sa cautati online un aparate de aer conditionat ieftin si bun. Pe internet puteti sa cititi pareri, opinii, recomandari si chiar sa beneficiati de oferte si reduceri de pret.
Top Produse 2024
- tehnologia inverter
- consum redus (clasa A++)
- filtru lavabil
- timer
- afisaj LCD
- ventilare, dezumidificare
- silentios
- include kit de instalare
- raport calitate-pret
Cele mai populare marci sunt Daikin, Whirlpool, Samsung, LG, Beko, Vortex, Mitubishi. La fel ca in 2015, cele mai solicitate modele sunt acelea cu capacitate de 12000 btu, urmate de cele de 9000 btu si 18000 btu.
Pretul este influentat in principal de capacitatea de racire, dar si de alti factori cum ar fi tehnologia cu inverter, functionalitatile aparatului si calitatea materialelor folosite. Oferte bune se gasesc si spre sfarsit de vara, cand se lichideaza stocurile.