Odata ce avem ingredientele necesare, nu ne ramane decat sa le gatim, dar electrocasnicele folosite pentru prajire, coacere sau fierbere isi pun si ele amprenta asupra gustului si calitatii mancarii si, nu in ultimul rand, asupra costului de energie consumata. Aragazul este un instrument traditional in bucatariile noastre, mai nou inlocuit de plita si cuptor separate (incorporabile), care se incastreaza in diferite locuri din mobila, dar acestea din urma sunt mai scumpe.
Ca si pret, un aragaz ieftin il gasiti la cateva sute de lei, iar unul scump poate ajunge si la 3.000 de lei, depinde de marime, functionalitati, calitatea si durabilitatea materialelor folosite, marca si alte criterii pe care le examinam mai jos. De asemenea, nu uitati sa cititi si ghidul despre hote, acestea fiind utile la retinerea grasimilor si eliminarea mirosului.
Ghidul Cumparatorului
Ce caracteristici trebuie sa aiba cel mai bun aragaz si care este acesta?
1. Dimensiunile si Numarul de arzatoare
Prima data trebuie sa stii ce capacitate trebuie sa aiba aragazul, mai exact cate ochiuri sau arzatoare. In mod traditional se utilizeaza aragazurile cu 4 ochiuri, de diferite marimi si puteri, dar puteti gasi si 2, 3, 5 sau chiar 6 arzatoare. Ca si latimi, in general sunt de 50 si 60 cm, dar asigura-te ca ai spatiu pentru a-l amplasa. Daca ramane un pic de loc nu e problema, idea e sa nu ai prea putin spatiu si sa nu incapa aragazul.
2. Tipul de combustibil folosit
Se folosesc 2 mari surse de combustibil pentru a genera temperatura necesara prepararii hranei, si anume gazul su energia electrica. Asadar, un aragaz poate fin in intregime pe gaz sau electric, ori poate fi mixt, adica sa aiba plita pe gaz si cuptorul electric sau invers.
- aragazul pe gaz: caldura se distribuie mai neuniform, nu ai aceeasi precizie in setarea unei temperaturi, dar costul gazului este mai mic decat cel al curentului electric. Desi in zilele noastre exista regulatoare de presiune pentru a asigura o presiune constanta, pot exista situatii iarna cand presiunea la gaz este mai scazuta. Aceste aragaze sunt mai ieftine.
- aragazul electric: poti seta o temperatura precisa si gatesti exact ca la carte sau dupa temperatura scrisa in fiecare reteta. Se incalzesc mai repede, sunt mai eficiente si distribuie uniform caldura in cuptor sau pe plita. Plita si cuptorul se curata mai usor. Aceste aragaze sunt mai scumpe.
La randul sau, aragazul electric poate fi:
- aragaz electric cu plita ceramica si rezistenta: curentul incalzeste rezistenta, aceasta transmite caldura prin ceramica (ochiul aragazului) catre vasul de gatit.
- aragaz electric cu inductie: mai performante decat cele cu plita ceramica si rezistenta, reduc consumul de curent cu pana la 30%. Caldura este trimisa direct spre vasul de gatit, si nu spre ochiul aragazului. Acesta este mai scump.
3. Plita
Daca vreti sa tineti cheltuielile reduse, va recomandam aragazul cu plita pe gaz si cuptorul electric. Plita se foloseste mai des, deci utilizarea gazului, care e mai ieftin decat curentul, va reduce usor factura lunara. La plita nu ai nevoie de o temperatura atat de exacta ca la cuptor, deci gazul este in regula. De asemenea, este bine sa ai si 2 surse de gatire, in caz ca pica gazul sau curentul.
Daca nu va place sa curatati plita, desi o solutie Triumf rezolva treaba repede, puteti opta pentru o plita alimentata electric.
- aprinderea electrica va permite sa aprindezi ochiul fara chibrit, ci printr-o simpla apasare a unui buton care va genera o scanteie (la aragaze pe gaz)
- siguranta de gaz inseamna oprirea gazului la acel arzator, dca nu mai exista flacara. De exemplu, daca va da laptele in foc si se stinge flacara, siguranta opreste gazul si evitati un accident (la aragaze pe gaz).
- capacul aragazului, care vine pe plita, poate fi metalic sau de sticla. Recomandam varianta metalica intrucat cele cu sticla se-ar putea sparge.
4. Cuptorul
Recomandam cuptorul electric cu ventilator pentru a uniformiza caldura. La cuptor gatim retete mai deosebite, de multe ori dupa cartea de bucate in care se scriu temperaturi precise. Odata ce setezi o temperatura si stii sigur ca aceea va fi (nu ca la gaz), vei vedea ca vei gati mai bine si mai eficient.
- displayul si setarile electronice sunt recomandate si te ajuta sa utilizezi produsul in mod eficient. Anumite repere includ si diverse programe de gatire, dar e bine sa nu ne complicam viata mai mult decat e cazul. Un ceas si un timer (alarma cu timpul scurs) sunt insa recomandate.
- grill-ul este elementul din partea de sus a cuptorului care rumeneste. Recomandam acest element.
- incalzirea superioara si/sau inferioara sunt functii ce permit sa setati o temperatura mai mare in partea de jos sau de sus a cuptorului, dupa cum aveti nevoie in timp ce gatiti.
- rotisorul este un sistem care permite gatirea puiului la rotisor, cum vezi la vanzare in Carrefour sau Cora. Acest element nu e neaparat necesar, decat daca mananci des pui la rotisor, altfel poti sa il gatesti la sticla, la punga, in vas Jena sau alte modalitati disponibile pe multe siteuri de retete.
- iluminarea in cuptor poate lipsi la aragazele ieftine, nu insa la cele care se respecta. Iluminarea va permite sa verificati starea alimentelor, daca friptura e prajita etc. in orice moment doriti dvs.
- autocuratarea este o functie intalnita la cuptoarele electrice si inseamna generarea unei temperaturi inalte care topeste toate grasimile si substantele de pe peretii cuptorului.
- sertarul inferior este un sertar aflat in partea de jos a aragazului, care va permite sa depozitati tavi, cratite etc.
- ca si accesorii, verificati ce tavi sunt incluse
Top Produse 2023
- plita si cuptor pe gaz
- din inox (se curata usor, e rezistent)
- aprindere electrica
- grill, rotisor
- tavi incluse
- usa cuptorului nu se poate regla
- latime 60 cm, spatiu mai mare pe plita si in cuptor
- aprindere electrica
- timer
- iluminare interioara
- capac din sticla rezistenta
- design placut
- pret ceva mai mare