Cea Mai Buna Hota

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (13 voturi)
Încarc...

Hota de bucatarie se foloseste pentru a elimina din bucatarie mirosurile si aburul rezultate in timpul procesului de gatire sau care sunt in exces. Puteti folosi hota doar cand gatiti mancaruri care emana mirosuri puternice, cand prajiti alimente care scot fum, cand fierbeti lichide care emana abur si umezeala.

Daca nu folositi o hota, toate aceste grasimi si fum se depun pe mobila de bucatarie, plus disconfortul creat de mirosuri. Daca te intrebi ce sa cumpar, ce recomandati, cum ori unde gasesc hote de bucatarie ieftine si bune de vanzare, citeste acest articol.

Ghidul Cumparatorului

Ce caracteristici sa urmaresti pentru a alege dintre cele mai bune hote de bucatarie? Care este cea mai buna hota?

1. Tipul de hota

Tipul hotei influenteaza mai mult designul si cu se incadreaza in bucatarie, deci nu influenteaza performanta. Iata mai jos tipurile de hote si diferenta intre hota incorporabila telescopica, cea decorativa si cea traditionala. Hotele clasice au un pret mai mic (vezi lista pe emag), in timp ce hotele decorative au un pret mai ridicat, dar in general dispun de motoare si puteri mai mari fiind indicate pentru bucatarii mari sau unde se gateste la multe ochiuri (vezi lista pe emag). Cele telescopice sunt recomandate mai mult daca nu aveti suficuent spatiu pe adancime sau daca vreti sa ascumdeti hota in mobila complet.

Exista si asa-numitele hote tip insula care se monteaza deasupra bancurilor de lucru din mijlocul incaperilor, cu spatiu de jur-imprejur, dar acestea se preteaza la bucatarii mari.

Ca si montaj, acest dispozitiv electrocasnic se monteaza pe perete (cele traditionale, telescopice, decorative) sau in tavan (cele insulare).

Hota Traditionala
Se caracterizeaza prin simplitate, sunt eficiente au de obicei putere mai mica decat hotele decorative, dar sunt mai ieftine.
hota-traditionala
Hota Telescopica
Jumatatea din fata este retractabila. o puteti impinge sau trage, de aceea se numeste telescopica. Se foloseste de regula incastrata in mobila.
hota-telescopica
Hota Decorativa (Piramidala)
Mai mare si cu un design deosebit, cu focus pe aspectul adus bucatariei. In general acestea au putere mai mare, dar sunt mai scumpe.
hota-decorativa

2. Tip (dupa modalitatea  de eliminare)

  • cu evacuare: mirosul si grasimile se elimina in exterior, printr-un tub de evacuare
  • fara evacuare (cu recirculare): nu elimina aerul, ci il filtreaza printr-o serie de site si filtre care retin grasimile si mirosurile (mai ales cele din carbon activ), iar apoi aerul este trimis tot in bucatarie
  • mixta: se poate folosi in ambele moduri, adica ori cu evacuare afara, ori cu recirculare. Aceasta se realizeaza prin actionarea unei clape.

Iata mai jos avantajele si dezavantajele acestor tipuri, pentru a te ajuta sa alegi mai bine.

Cu evacuareFara evacuare
Montare mai greoaie, trebuie tubulatura montata etansMontarea se face usor.
Trebuie gaura in perete pentru tubul de evacuare.Nu necesita gaura in perete.
Se monteaza cat mai aproape de gura de evacuare, pentru a avea eficienta.Se poate monta oriunde intrucat nu necesita evacuare
Este mai eficienta si datorita tirajului natural Nu este la fel de eficienta, din moment ce recircula.
Elimina si aerul cald. Nu elimina aerul cald deloc.
Costuri mai mici, are nevoie de mai putine filtre. Costuri mai mari, filtrele se schimba mai des.
Capacitate de absorbtie mai mare. Capacitate de absorbtie mai mica.

Cea mai eficienta este cea cu evacuare, dar daca nu ai perete exterior la bucatarie sau daca asezarea plitei te constrange in vreun fel si nu o poti monta langa gura de evacuare, alege una cu recirculare.

3. Dimensiuni si material

In general hotele au dimensiuni standard, cel mai mult contand latimea. In mod obisnuit au o latime de 60 de cm, apropiata de cea a unui aragaz sau plita, ceea ce este si firesc. Daca hota este un pic mai lata (10 – 20 cm) decat aragazul, nu este nicio problema, ba chiar este foarte bine, pentru a absoarbe mai eficient tot aburul. Tineti cont ca hota are si un burlan (de cele mai multe ori se cumpara separat, se gaseste si este ieftin) care trebuie sa iasa in afara, pentru a evacua reziduurile. Exista si modle late de 90 cm pentru plite mai mari.

Ca si material va recomandam inoxul in cazul acestui tip de produs electrocasnic intrucat se vor depune grasimi si trebuie curatate usor si repede, fara a deteriora hota.

4. Capacitate de absorbtie / Puterea

Capacitatea de absorbtie se exprima in mc/h (metri cubi pe ora) si exprima cati metri cubi de aer poate filtra hota respectiva intr-o ora.

Cum se calculeaza? (Lxlxh) x 10 (inmultesti lungimea x latimea x inaltimea bucatariei), apoi inmultesti rezultatul cu 10. De exemplu, 4m lungime x 3m latime x 2m inaltime = 24. Dupa cum spuneam, acest rezultat il inmultiti cu 10, deci 24×10 = 240 mc (metri cubi).

Trebuie sa alegi o hota cu o putere de absorbtie potrivita pentru bucatarie, aceasta poate fi mai mare, dar e bina sa nu fie mai mica decat in modul de calcul anterior. O hota performanta corespunde in primul rand volumului camerei unde este amplasata.

5. Treptele de putere

Este recomandat ca sa puteti regla puterea de absorbtie a hote prin selectarea a diferite niveluri de putere, aceasta va ajuta sa utilizati hota mai puternic sau mai putin intens, in functie de ceea ce gatiti, aceasta rezultand intru-un zgomot mai mic, dar si intr-un consum mai mic de energie.

6. Tipul de filtru

Hota elimina aburul, dar si filtreaza aerul; ea retine particulele de grasimi si alte substante in filtru. Filtrul poate fi de unica folosinta, lavabil de mai multe ori, sau metalic (se spala si se utilizeaza de multe ori). Recomandarea nostra este un filtru metalic, pe care il spalati o data la 2-3 luni, in functie de cat gatiti, si astfel economisiti bani si timp cu cumpararea si schimbarea filtrelor de unica folosinta (hartie).

7. Zgomot

Evident, cea mai buna hota trebuie sa faca putin zgomot. In general, aceste produse au intre 50 si 70 de decibeli, este bine sa va orientati catre o valoare cat mai joasa, pentru a nu avea zgomot puternic in bucatarie cand porniti si folositi hota.

8. Numarul de motoare

Contrar asteptarilor, mai mult nu inseamna mai bine. Exista modele cu 1 sau 2 motoare. Sunt mai bune cele cu 1 motor intrucat sunt mai silentioase si rezista mai mult in timp.

9. Alte criterii importante

  • iluminarea inclusa in hota si care se rasfrange asupra zonei de gatit trebuie sa fie cat mai uniforma, de aceea sunt mai bune hotele cu becuri tip LED< cu neon si abia la urma cele cu becuri traditionale.
  • afisajul digital si controlul electronic reprezinta alte atuuri, dar care se vad si in pret
  • garantia: alege un reper cu minim 2 ani garantie

Avand in vedere aceste aspecte, va sugeram sa cautati online o hota ieftina si buna. Pe internet puteti sa cititi pareri, opinii, recomandari si chiar sa beneficiati de oferte si reduceri de pret.

Top Produse 2023

Avantaje
  • 2 motoare
  • putere reglabila
  • sistem de iluminare
  • filtre metalice, se pot spala
Dezavantaje
  • pret peste medie
Avantaje
  • inox
  • putere mare de absorbtie (323 mc/h)
  • filtre metalice
  • garantie 3 ani
Dezavantaje
  • control mecanic

Hansa OKP931GH

Avantaje
  • putere mare de absorbtie
  • inox pentru curatare usoara
  • filtru metalic, refolosibil dupa curatare
  • zgomot redus

Cele mai bune marci sunt Bosch, Pyramis, Miele, Hansa, Cata, Whirlpool, Electrolux, Beko, Samsung.

 

Comentariu pe TopProduse.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *