Daca ati remobilat bucataria sau daca aveti loc in corpul superior de mobilier, trebuie sa alegeti o hota incorporabila de calitate. Fata de hota clasica, cea incorporabila are avantajul ca nu se vede asa urat, nu mai sta „ca nuca in perete”, ci se integreaza frumos in mobila, fara a iesi in evidenta pentru ca nu e cazul. Alegerea corecta trebuie sa se bazeze pe eficienta, costuri cu consumabilele, dar si pe integrarea ca si design cu plita, de ce nu si cu cuptorul ori frigiderul incorporabil.
Stiati ca?
Pentru a rezolva constangeri de spatiu sau pentru a da libertate mai mare de pozitionare, au aparut modele ca hota downdraft care se monteaza langa plita de gatit sau sub plita (trage aerul prin fante laterale), dar preturile sunt foarte ridicate. Cand va disparea elementul de noutate tehnologica si se vor ieftini, cu siguranta vom avea si asa ceva in bucatariile noastre.
Ghidul cumparatorului
Salveaza aceasta lista pentru a nu omite niciun criteriu cand intentionezi sa faci achizitia.
1. Tip constructiv
- telescopica: cea mai populara intrucat este retractabila, usoara si nu ocupa mult loc. In plus, este mai ieftina si usor de montat. Se monteaza pe perete.
- decorativa (piramidala): si aceasta se poate incastra, dar e utila mai ales daca e vizibila mare parte din ea. Avantajul este ca un model piramidal are o putere mai mare, dar si costa mai mult. Se monteaza pe perete.
- insula: este vizibila din multe unghiuri si se monteaza deasupra insulei din bucatarie. Insula este cand pui un blat si plita in mijlocul bucatariei pentru a putea circula in jurul ei. Ai nevoie de o casa mare pentru asta. Sunt mai scumpe si se monteaza/agata in tavan.
2. Tip (dupa modalitatea de eliminare)
- cu evacuare: mirosul si grasimile se elimina in exterior, printr-un tub de evacuare
- fara evacuare (cu recirculare): nu elimina aerul, ci il filtreaza printr-o serie de site si filtre care retin grasimile si mirosurile (mai ales cele din carbon activ), iar apoi aerul este trimis tot in bucatarie
- mixta: se poate folosi in ambele moduri, adica ori cu evacuare afara, ori cu recirculare. Aceasta se realizeaza prin actionarea unei clape.
Iata mai jos avantajele si dezavantajele acestor tipuri, pentru a te ajuta sa alegi mai bine.
Cu evacuare | Fara evacuare |
---|---|
Montare mai greoaie, trebuie tubulatura montata etans | Montarea se face usor. ![]() |
Trebuie gaura in perete pentru tubul de evacuare. | Nu necesita gaura in perete. ![]() |
Se monteaza cat mai aproape de gura de evacuare, pentru a avea eficienta. | Se poate monta oriunde intrucat nu necesita evacuare ![]() |
Este mai eficienta si datorita tirajului natural ![]() | Nu este la fel de eficienta, din moment ce recircula. |
Elimina si aerul cald. ![]() | Nu elimina aerul cald deloc. |
Costuri mai mici, are nevoie de mai putine filtre. ![]() | Costuri mai mari, filtrele se schimba mai des. |
Capacitate de absorbtie mai mare. ![]() | Capacitate de absorbtie mai mica. |
Cea mai eficienta este cea cu evacuare, dar daca nu ai perete exterior la bucatarie sau daca asezarea plitei te constrange in vreun fel si nu o poti monta langa gura de evacuare, alege una cu recirculare.
3. Dimensiuni
Hota trebuie sa fie cel putin egala ca latime cu latimea plitei sau a aragazului. Este recomandat sa fie chiar mai lata cu 20 cm (10 cm de o parte si de alta) ca sa aiba eficienta, pentru ca aburul nu se ridica drept pana la hota, ci se raspandeste usor si in laterale. Exista 2 latimi principale sub care le gasesti in comert: 60 cm si 90 cm.
Asigura-te ca ai loc sa o montezi in mobila. daca la modelul clasic nu ai aceste limitari, la cea incorporabila trebuie sa te uiti la dimensiunile din desrierea tehnica si sa te asiguri ca iti va incapea. Nu uita ca iti trebuie si legatura electrica. De asemenea, sa ai in vedere ca hota se monteaza la o inaltime de cca 55 – 65 cm de suprafata plitei, pentru a avea maxim de eficienta.
4. Material
Asta tine atat de aspect, cat si de intretinerea si rezistenta in timp a hotei. Fiind incorporabila, daca nu se vede foarte mult in exterior, poate nu te intereseaza mult designul, dar trebuie sa stii ca inoxul e mai rezistent, iar cel antiamprenta nu retine amprentele palmare, adica nu se vede grasimea de pe degete.
Foarte multe modele au si elemente din sticla si exista chiar si unele cu tematica retro.
5. Capacitatea de absorbtie
Se exprima in metri cubi pe ora (mc/h) si trebuie sa faca fata bucatariei, intrucat o parte mica din mirosuri si abur se raspandesc prin incapere.
De cata capacitate am nevoie? Ai nevoie de 10 ori capacitatea in metri cubi a bucatariei sau mai mare. Volumul in metri cubi al camerei se masoara inmultind Latime x Lungima x Inaltime.
Exemplu: facem un calcul simplu, pentru o bucatarie de 4m latime x 4m lungime x 2.5m inaltime = 40 mc, daca inmultim cifra cu 10 rezulta un necesar de minim 400 mc/h. Poti cumpara o hota cu capacitate mai mare, dar nu lua una mai slaba.
6. Zgomot
Cu cat capacitatea de absorbtie si puterea sunt mai mari, cu atat se face mai mult zgomot. Asta e partea care imi displace cel mai mult la o hota, dupa lipsa eficientei, de aceea te sfatuiesc sa te uiti la nivelul de zgotom sa fie cat mai mic, altfel poate fi deranjanta. Problema e ca, cu cat e mai silentioasa, cu atat creste pretul. Iti recomand sa fie in jur de 65 de decibeli, evident mai putin e mai bine.
Pentru reducerea zgomotului, exista hote cu motor extern, dar trebuie sa ai loc in exteriorul bucatariei pentru a il monta si sunt mai scumpe.
7. Filtrele
Acestea influenteaza costurile si si confortul tau intrucat trebuie sa cumperi altele si sa le schimbi. Exista filtre metalice care doar se spala, dar exista si filtre de carbon sau pasla ori alt material textil care trebuie inlocuite la 2-3 luni intrucat se imbiba cu grasimi si aerul nu va mai trece de ele. Verifica ce fel de filtre are modelul ales, daca trebuie inlocuite, daca sunt lavabile, daca se gasesc si cat costa.
Modelele mai noi, mai ales cele cu recirculare, au si filtrare cu ioni, aceeasi tehnologie folosita la aerul conditionat si purificatoare de aer.
8. Numarul de motoare
Un numar mai mare de motoare nu inseamna mai bine intrucat va fi mai mult zgomot. Altfel spus, la aceeasi putere si capacitate de filtrare, este recomandata hota cu 1 motor in loc de cea cu 2 motoare pentru ca va fi mai silentioasa.
8. Iluminare
Mai toate modelele au functia de iluminare, dar conteaza cum se face. Exista modle cu becuri, cu neon sau cu becuri tip led. Modelele cu led sau neon asigura o iluminare uniforma.
10. Alte caracteristici
- reglajul: cele mai multe modele permit sa alegi intre mai multe trepte de putere (implicit si zgomotul difera)
- control si afisaj: controlul mecanic este mai zgomotos, dar mai ieftin, pe cand cel electronic este mai prietenos dar face si hota mai scumpa
- timer sau temporizator: de obicei hota se lasa pornita dupa ce termini de gatit, cel putin 5 minute – cel putin asa facem noi, de aceea un timer iti permite sa o setezi sa se opreasca automat dupa X minute, altfel poti sa iti vezi linistit de luat masa ori activitati in alta camera
- garantia: alege un produs cu minim 2 ani garantie pentru a proteja investitia
Avand in vedere aceste aspecte, va sugeram sa cautati online o hota incorporabila ieftina si buna. Pe internet puteti sa cititi pareri, opinii, recomandari si chiar sa beneficiati de oferte si reduceri de pret.
Top Produse 2023

- cpacitate de absorbtie 275 mc/h
- inox
- 1 motor, silentioasa
- filtri metalic
- pret bun
- control mecanic, nu electronic

- putere mare de absorbtie
- 3 trepte de putere
- iluminare cu halogen
- filtru metalic
- design
- pret ridicat