Lada frigorifica este un de fapt un alt tip de congelator, de capacitate mult mai mare si orientata de abicei pe orizontala. Acestea sunt foarte populare si folosite in Romania pentru pastrarea alimentelor, in general cantitati mari, de obicei carne, dar si legume.
Folosirea unei lazi frigorifice are asadar mai multe avantaje, printre care spatiul mare de depozitare si accesul usor.
Ghid de Cumparare
Fiind o investitie pe termen lung, tine cont de urmatoarele criterii atunci cand alegi.
1. Volumul
Acesta este cel mai important criteriu de alegere. Trebuie sa va hotarati cam de cat volum aveti nevoie, cam cat de mare sa fie lada. Un volum de 250-300 de litri este generos si suficient pentru majoritatea.
Capacitatea de depozitare influenteaza direct dimensiunile lazii, deci asigura-te ca ai spatiul necesar pentru a amplasa acest aparat frigorific. Vedeti o lista cu produse ce au volume generoase pe emag.ro
2. Autonomia fara curent
Ce se intampla daca pica curentul cand e cald afara? Daca se strica alimentele? Trebuie sa stiti ca lazile frigorifice performante au o autonomie (tin alimentele reci chiar daca se intrerupe curentul) de circa 24h.
3. Capacitatea de congelare
Aceasta exprima cat de repede va congela alimentele pe care le introduceti inauntru. Spre exemplu, o capacitate de congelare de 20kg/24h inseamna ca lada va aduce fiecare 20 de kg de alimente la temperatura optime (le va ingheta) in 24 de ore.
4. Compartimentarea
Cele mai bune lazi frigorifice au cel putin o compartimentare si cateva rafturi mobile, care pot fi indepartate la nevoie. Aceasta permite o organizare mai eficienta a alimentelor in lada si le veti gasi mai usor, plus ca nu se vor lipi intre ele.
5. Consumul de curent
Un alt criteriu, mai putin important (vei vedea de ce), este costul lunar cu energia electrica. Intrucat lada va sta tot timpul in priza (sau luni intregi din an), trebuie sa alegiun produs care consuma cat mai putin. Trebuie sa stii ca un aparat frigorific consuma mult mai putin decat o masina de spalat, de exemplu; ca sa te convingi inmulteste numarul de kilowati de pe fisa energetica (media este 300 kw) cu costul kilowatului si vei vedea o estimare de consum si cost anual.
In concluzie, recomandam sa nu acorzi o atentia mare la consum cand cumperi o lada, intrucat ~300 kw/an, cat consuma un astfel de produs, abia se vede in factura de energie. Desigur, nu trebuie neglijat total, orice detaliu conteaza.
Fiecare produs frigorific are o fisa energetica, alege clasa A++, A+ sau A, pentru un consum cat mai mic.
6. Functii utile
- termostatul pentru controlul temperaturii va permite sa reglati temperatura de inghet
- alarma: cand uitati capacul deschis, este bine sa fiti avetizat sonor, altfel alimentele se vor dezgheta
- garnitura antibacteriana impiedica formarea mucegaiului sau a bacteriilor
- iluminarea interioara este o alta optiune utila, pentru a vedea mai usor in interiorul lazii daca umblati la ea noaptea
- sunt mai utile usile prevazute cu maner
7. Zgomotul
Acesta este exprimat in decibeli si este trecut pe fisa energetica a produsului. De obicei, o lada nu face mult zgomot, dar este totusi bine sa o luam pe aceea cu un numar de decibeli cat mai mic.
8. Alte caracteristici
- garantia: alegeti un produs cu o perioada de garantie de minim 2 ani, pe toate componentele.
Avand in vedere aceste aspecte, va sugeram sa cautati online lazi frigorifice ieftine si bune. Pe internet puteti sa cititi pareri si opinii, chiar sa beneficiati de oferte si reduceri de pret.
Top Produse 2023

- volum mediu de 230 litri
- panou de control LED
- garnitura antibacteriana
- se poate incuia cu yala