Fierul de calcat este unul dintre electrocasnicele indispensabile in orice casa. Daca esti o persoana care calatoreste mult, te poti orienta spre un fier de calcat fara fir. Avantajul este ca nu te mai incurca firul in timp ce calci, dar dezavantajul este ca trebuie pus la incarcat dupa o perioada de timp, deci nu e indicat cand calci des si mult intrucat va trebui sa astepti sa se incarcea iar.
Exista foarte multi producatori pentru care poti opta, o multime de modele si zeci de functii interesante. Inainte de a face o achizitie insa, trebuie sa tii cont de urmatoarele criterii.
Ghidul cumparatorului
1. Putere
Puterea fierului de calcat poate sa aiba si ea o importanta foarte mare, mai ales daca obisnuiesti sa calci haine cu cute profunde. In principiu, pentru o utilizare casnica, un fier cu puterea de 2400 W ar trebui sa isi faca treaba foarte bine. Cu toate astea, vei gasi si variante de peste 3000 W, dar si variante ceva mai slabe, de 12000-2000 W.
2. Dimensiuni
In cazul unui fier de calcat fara cablu, dimensiunile sunt foarte importante, deoarece se presupune ca il vei lua cu tine peste tot. Opteaza pentru o solutie cat mai mica, insa fa-o in asa fel incat sa pastrezi echilibrul si eficienta.
Ceea ce este foarte important este sa gasesti un produs cat mai usor, care sa iti ofere flexibilitate.
3. Talpa
Exista mai multe tehnologii prin care sunt construite talpile fiarelor de calcat, iar acestea difera de la brand la brand. In prpincipiu, cea mai eficienta varianta este cea a talpii din ceramica, insa isi poate face treaba extrem de bine si o talpa din teflon sau una de tip ultragliss.
Nu este recomandat sa alegi o talpa din inox, deoarece prezinta riscul de a se lipi si de a arde materialul. Cu toate astea, fiarele de calcat cu talpa din inox sunt cele mai ieftine, asadar, daca ai un buget foarte mic, poate sa fie o solutie buna.
4. Jetul de aburi
Majoritatea produselor din prezent dispun de aburi, pentru ca acestia usureaza extrem de mult procesul de calcare. Pentru a te bucura de toata eficienta aburilor, trebuie sa verifici numarul, dimensiunea si pozitionarea gaurilor pe talpa, dar si puterea aburului. Cu cat sunt mai multe gauri, cu atat debitul va fi mai mare.
In specificatii, vei gasi puterea aburului notata in grame pe minut, media fiind de aproximativ 80 de grame pe minut. Pentru cute dificile insa, poti alege fiare de calcat cu 150-250 de grame pe minut.