Cel Mai Bun Procesor pentru Calculator

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 voturi)
Încarc...

Procesorul este prima componenta a unui computer, la care iti fuge gandul atunci cand vrei un upgrade. Acesta este creierul intregului calculator si indeplineste nu mai putin de 4 functii extrem de importante:

 • identifica date;
 • decodeaza informatia;
 • executa actiuni;
 • optimizeaza viteza de procesare.

Este important, asadar,sa fie de cea mai buna calitate, in asa fel incat sa poata sustine toate procesele de care este nevoie. Pe piata exista o varietate destul de mare de astfel de produse: procesoare bune pentru gaming, procesoare destinate mediului office sau procesoare destinate editarii foto si video. Aproape toate insa, sunt produse de aceleasi doua branduri uriase: Intel sau AMD.

Ghidul cumparatorului

1. La ce vei folosi procesorul?

Este bine sa iti pui aceasta intrebare, pentru a stii de ce ai nevoie. Exisa o diferenta destul de mare intre dotarile procesoarelor, in functie de cerinte. Procesoarele pentru gaming sunt ceva mai costisitoare, insa reusesc sa duca la bun sfarsit sarcini complexe. Cele conventionale sunt simple, ieftine si perfecte pentru navigare pe internet, filme, muzica si anumite cerinte office.

2. Ce producator alegi?

Aminteam ca exista doi mari producatori:

 • Intel
 • AMD

Trebuie sa iei o decizie in acest sens, in conditiile in care nu ai alte optiuni. Modelele AMD sunt foarte populare printre cei care doresc solutii cu buget redus. Sunt performante si reusesc sa optimizeze foarte bine fiecare detaliu.

Procesoarele Intel, in schimb, sunt mai scumpe, insa sunt mai bune (stabilitate, viteza).

3. Familia procesorului

Atat Intel cat si AMD investesc extrem de multi bani in cercetare si reusesc sa aiba mai multe familii de procesoare. Intel se lauda cu Celeron, Pentium si Intel Core, in timp ce AMD evidentiaza Sempron, Athlon sau Phenon si FX. Gama care se remarca la Intel este Intel Core, cu ale sale i3, i5 si i7, in timp ce la AND, FX este familia cea mai performanta, fiind foarte atractiva chiar si pentru gameri.

4. Numarul de nuclee

Este un alt criteriu important, insa depinde foarte mult de producator. AMD, spre exemplu, are intre 2 si 8 nuclee, in timp ce Intel are maxim 6 nuclee. In cazul Intel insa, performanta este compensata printr-o tehnologia denumita HyperThreading, care poate sa asigure o executare rapida a proceselor, chiar la viteza dubla fata de procesoarele AMD.

Pentru gaming, ai neaparata nevoie de mai multe nuclee daca iti doresti o derulare corecta a jocurilor.

5. Frecventa

Frecventa, sau viteza procesorului, se masoara in Ghz si decide cat de rapid poate sa se miste computerul. Un procesor cu o frecventa foarte mare nu reprezinta neaparat un procesor foarte performant. Numarul de nuclee are un cuvant imporant de spus in acest sens, u procesor cu frecventa mai mica putand sa fie mult mai performant daca are mai mule nuclee.

6. Alte caracteristici

 • memoria cache, dar si modul de operare, care poate sa fie pe 32 sau pe 64 de biti si care iti spune ce sistem de operare poti sa instalezi.
 • daca include cooler pentru racire
 • cat de usor se monteaza

Top Produse 2023

Avantaje
 • viteza
 • 4 nuclee
 • raport calitate - pret
Dezavantaje
 • exista si modele cu mai multe nuclee, dar sunt mai scumpe

 

Comentariu pe TopProduse.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *