Cea Mai Buna Placa Video pentru Calculator

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 voturi)
Încarc...

Placa video este una dintre cele mai imporante componente pe care le are un computer. Este folosita la fiecare actiune ce implica imagini si este cu adevarat esentiala in gaming sau in activitatile ce presupun grafica. Daca iti doresti un calculator care sa functioneze perfect, cu sigurana ai nevoie de o placa video cat mai performanta. Alegerea ei trebuie sa tina cont de o serie de detalii, majoritatea foarte importante.

Ghidul cumparatorului

1. Performanta

Aceasta componenta este destul de complexa si evidentiaza o serie de indicatori de performanta care pot sa decida calitatea imaginilor. In primul rand, procesorul grafic poate sa spuna extrem de multe in timpul functionarii. Denumit GPU, acesta este produs fie de AMD, fie de Intel, fie de Nvidia. Este bine ca procesorul grafic sa fie produs de acelasi brand ca si procesorul intregului sistem.

Un alt indicator de performanta este BUS, adic traseul dintre procesorul grafic si memoria video. Aceasta distanta se masoara in biti iar cea mai performanta varianta de BUS este de 512 biti.

Memoria video este si ea extrem de importanta si este masurata in GB. Pentru a se dovedi eficienta, trebuie sa fie sustinuta de o valoare BUS cat mai mare. Poti opta pentru memorii de 2, 3, 4 sau chiar mai multi Gb, ceea ce inseamna ca poti sustine fara probleme monitoare cu rezolutii 4K.

Sistemul de racire se afla si el pe lista indicatorilor de performanta. Un sistem de racire bun poate sa elimine riscul de deteriorare a componentelor. Poti sa optezi pentru un sistem de racire pasiv sau pentru un sistem de racire activ. Primul implica un radiator de foarte mari dimensiuni, in timp ce al doilea implica atat un radiator ( mai mic ) cat si un ventilator. Placile video cu racire activa sunt mai zgomotoase, insa sunt si mai efiiente, asadar, este importanta decizia pe care o iei.

2. Conectivitatea

Numarul de conectori ai placii video sunt si ei importanti. Este bine sa ai la dispozitie cat mai multe sloturi, cele mai importante fiind cele cu standardele AGP si PCI, care conecteaza placa video la placa de baza.

De asemenea, placa video poate sa fie dotata si cu un port VGA sau HDMI, precum si cu iesiri de tip RCA sau S-video. IN momentul in care achizitionezi o placa video, este bine sa verifici cu atentie sloturile de conectare, in asa fel incat sa te asiguri ca nu ai nevoie de conectori speciali.

3. Alte functii

Placile video moderne dispun de o serie de functii complexe, create special pentru iubitorii de gaming. Desi sunt foarte costisitoare, acestea pot asigura o experienta video superioara.

  • Pixel Pipelines, care transforma datele in pixeli si este extrem de utila mai ales pe computerele care fac modelare 3D si randari.
  • Shader Model este o alta functie foarte imporanta, ideala pentru jocuri. Aceasta ajuta la redarea efectelor grafice.

Top Produse 2023

Avantaje
  • memorie 8 GB
  • DDR5
  • port HDMI
  • excelenta pentru gaming
Dezavantaje
  • pret peste medie

 

Comentariu pe TopProduse.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *