Prin prelucrare termica, fructele, legumele si plantele medicinale isi pierd din aroma, vitamine si valoarea nutritiva. Si conservele din comert pot contine conservanti alimentari si aditivi. De aceea, obiceiul de a folosi un uscator de legume si fructe este foarte des intalnit nu numai la raw vegani, ci la oricare gospodina care apreciaza aromele naturale, gustul si beneficiile aduse de pastrarea aliemntelor intr-o stare cat mai apropiata de cea naturala.
Se gasesc in supermarket pungi cu fructe deshidratate, dar au un pret destul de mare, asa ca ideea unui deshidrator propriu este foarte sanatoasa si aduce economii, iar tu poti prepara deserturi delicioase cu fructe uscate mai des si la un cost mult mai mic.
Deshidratarea presupune eliminarea apei, iar un aparat care usuca fructe si legume tocmai asta face, dar intr-un mod eficient si rapid. Dupa aceea poti folosi un aparat de vidat pentru ambalare si depozitare. Daca te intrebi ce sa cumpar, ce recomandati, cum ori unde gasesc deshidratoare ieftine si bune de vanzare, citeste acest articol.
Beneficii
Iata beneficiile utilizarii unui deshidrator:
- prin deshidratare si uscare nu se pierd proprietatile nutritive
- se pastreaza foarte bine aroma si gustul original
- pastrarea alimentelor pe timp indelungat
Ghidul cumparatorului
1. Tip
- verticale: au mai multe tavi care sunt dispuse vertical si nu iti trebuie mult spatiu pentru acest aparat. De regula au dimensiuni mai mici decat cele verticale, dezavantajul e ca se pot amesteca aromele daca pui mai multe feluri de alimente, dar pretul e mai mic.
- orizontale: materia prima este dispusa mai mult in plan orizontal pentru a reduce riscul amestecarii aromelor cand deshidratati mai multe feluri de fructe. Au mai ales uz profesional, presupun mult spatiu si sunt mai scumpe.
Cel mai bine e sa luati unul vertical, dar sa prelucrati tipurile de fructe si legume pe rand, pentru a pastra cat mai bine aroma originala, acesta fiind unul din scopurile principale ale utilizarii.
2. Capacitatea
Fiecare produs are o capacitate exprimata in kilograme, ceea ce reprezinta cate kg se pot usca la o umplere completa. Fructele si legumeel se aseaza in tavi, pe etaje. Capacitatea poate porni de la 400 de grame si ajunge pana la peste 10 kg pentru aparatele mai scumpe (ocupa si loc mai mult).
3. Compartimentarea
Se refera la asezarea alimentelor in tavi, pentru a fi cat mai putin suprapuse unele peste altele si a se usca astfel mai facil. Exista produse de la 5 tavi si pana la 10 sau chiar peste 20 de tavi. Pentru uz casnic e suficient unul cu cateva tavi, un numar mare de compartimente ne te va avantaja.daac nu pui o cantitate mare din acelasi aliment, altfel se amesteca aromeel, dupa cum am mai explicat.
- reglabile: este deosebit de util sa le poti regla pe inaltime, ca sa iti incapa si alimente mai mari, desi, pentru a obtine rezultate optime, este recomandat sa fie taiate in felii sau bucati mai mici.
4. Alte caracteristici
- puterea este bine sa fie de minim 300 W, pentru a genera aer cald care sa scoata apa din alimente pe toate etajele
- cu termostat si reglabil: este bine ca la inceput sa dai mai cald, pentru a se evapora apa, iar apoi sa scazi din temperatura. Astfel salvezi timp; altfel poti lasa o temperaura constanta, dar iti va lua mai mult timp sa le usuci.
- control si afisaj: este bine sa aiba control electronic sau digital, precum si afisaj pe un mic ecran digital, pentru un control precis
- intretinere: trebuie sa fie usor de curatat si spalat, cu componente detasabile.
- garantia: alege un produs cu minim 2 ani garantie
Avand in vedere aceste aspecte, va sugeram sa cautati online un deshidrator de fructe si legume ieftin si bun. Pe internet puteti sa cititi pareri, opinii, recomandari si chiar sa beneficiati de oferte si reduceri de pret.
Top Produse 2025
Cele mai bune marci sunt Gorenje, Zelme, Excalibur, Alaska.