Masina de cusut a fost si este prezenta de mult timp in multe case, fiind folosita la croitorie proprie, pentru a face si modifica haine, pentru ajustari cum ar fi scurtat pantaloni, fuste etc., broderii, surfilat. Daca mai demult avea dimensiuni mari si aveai nevoie de spatiu, in ziua de azi nu ocupa mai mult decat un calculator cu monitor, putand fi asezata pe o masa.
Masinile de cusut sunt utile pentru ca ne salveaza timp si bani. Modelele de azi sunt manuale, electronice si chiar computerizate, pentru a va usura munca, putand fi folosite chiar si de incepatori intr-un timp scurt.
Ghid de cumparare
Salveaza aceasta pagina pentru a nu uita niciun criteriu atunci cand doresti sa cumperi.
1. Nivelul de experienta
Exista mai multe modele de masini de cusut, cu programe si setari din cele mai diferite, unele fiind destinate profesionistilor si croitorilor care fac haine complexe. Pentru uz casnic, este buna o masina destinata acestui tip de utilizare si fara foarte multe functii avansate.
2. Tipul de masina
- mecanica: miscarea acului de face prin actiunea mecanica a utilizatorului (rotire cu mana sau apasarea pedalei cu piciorul)
- electronica: are un dispozitiv electronic care controleaza miscarile si programele. Este mai usor de utilizat si ofera o precizie mai mare.
- electromecanica: o imbinare intre cea mecanica si cea electronica
- computerizata: similara cu cea electronica, doar ca presupune un software care trebuie actualizat periodic.
Cele mai populare sunt modelele mecanice (simplitate, autunomie in coasere), dar si cele electronice intrucat automatizeaza si usureaza munca, creand cusaturi perfecte.
3. Programe si capabilitati
Cand dai bani pe un produs, trebuie sa stii exact ce si cate poate face. Verifica ce si cate programe sunt include in masina de cusut. De exemplu, o masina poate contine mai multe tipuri de cusaturi drepte si in zig-zag, diverse modele de surfilare, cusaturi invisibile, cusaturi pentru butoniere si nasturi. modele pentru broderii, coasere formoare, matlasare. Stabileste ce ai nevoie si verifica sa includa acele functionalitati.
4. Viteza de coasere
Daca cosi des si mult, atunci uita-te si la viteza de coasere pe care o are masina. Cele mai multe modele au intre 750 si 1500 de rotatii pe minut.
5. Siguranta
Utila pentru toate utilizatoarele, dar mai laes pentru incepatoare, este siguranta pe care o ofera. Este util un sistem de protectie a mainii in timpul coaserii, pentru a preveni accidentele. De asemenea, este util un bec pentru iluminarea zonei de coasere
6. Alte criterii
- tensiunea in firul superior sa fie variabila
- lungimea cusaturii sa fie variabila
- pozitia acului sa fie variabila (stanga, centru sau dreapta)
- buton pentru coasere inapoi
- un sistem de prindere a materialului in cat mai multe puncte ajuta ca acesta sa stea in pozitie fixa, iar cusatura sa iasa exact pe traseul dorit.
- suveica: pe aceasta se pune ata care ulterior ajunge in ac. Poate fi verticala sau orizontala.
- dimensiuni: asigura-te ca masina iti va incape pe masa sau bancul de lucru. Este bine sa fie compacta si stabila.
- accesorii incluse: sunt utile husa de protectie, dispozitiv de ungere, pensula pentru curatare
- compartiment pentru depozitare accesorii (papiote ata etc.)
- garantia: verifica sa aiba minim 2 ani
Top Produse 2023

- 10 programe
- viteza mare de coasere
- raport calitate-pret
- exista masini cu numar mai mare de programe

Alte referinte ori articole utile: