Cum Aleg Cea mai Buna Vitrina de Vinuri

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 voturi)
Încarc...

Vinul este o bautura si un aliment prezent in viata oamenilor inca din anii 7000 – 6000 inaintea erei noastre, cele mai vechi urme arheologice gasindu-se in Georgia si Iran. Romania este un producator de vin, avand o clima si sol care permit cultura unor soiuri diverse. Daca nu stiai, la noi (in vechea provincie Dacia), aceasta bautura a aparut in anii 3.000 inaintea erei noastre, fiind adusa de greci.

Odata obtinut din fermentarea mustului si imbuteliat corespunzator, vinul trebuie pastrat in conditii optime, adica pe langa ambalaj, conteaza mult temperatura, umiditatea si lumina.

Pentru a pastra vinul in cele mai bune conditii, dar si pentru a-l expune intr-un mod placut, se folosesc vitrinele de vinuri. Acestea sunt destinate depozitarii sticlelor.

vitrina-de-vinuri

Daca esti in cautarea de racitor de vinuri de mici dimensiuni vezi acest articol.

Ghid de Achizitie

Tineti cont de aceste criterii atunci cand aveti de gand sa cumparati o vitrina de vinuri (denumit si racitor de vin), pentru a o alege pe cea mai buna.

1. Capacitatea de depozitare

Acesta este primul criteriu care trebuie luat in considerare. Trebuie sa stiti cam cate sticle aveti nevoie sa puneti in vitrina si sa luati una cu o capacitate corespunzatoare, in niciun caz mai mica.Cele mai incapatoare pot tine intre 150 – 200 de sticle.

2. Dimensiuni si Compartimentare

Uitati-va in descrierea produsului sa vedeti daca va incape ca latime, adancime si inaltime. De asemenea, conteaza si cate rafturi are si cum arata, mai ales daca puneti vitrina intr-un loc vizibil pentru altii. Este util raftul pentru depozitarea sticlelor care au fost desfacute si au dop. De asemenea, rafturile din lemn dau un aspect mai rustic.

3. Consumul

Aceste aparate consuma curent, care se va regasi pe factura lunara. Dar cat de important este?

Sa luam de exemplu o vitrina de vin mare, cu o capacitate de 200 de sticle. Datele tehnice arata un consum de 170 kWh/an. Dupa ultima factura Enel Muntenia, vad ca pretul pe kWh este de 0.6 ron. Deci, la un calcul simplu, costul pe an cu energia electrica este 170  x  0.6 lei = 102 ron pe an.

Rezulta ca un aparat frigorific nu ne face gaura in buget, chiar nu se simte in factura lunara.

Concluzia este sa nu tineti cont de consum mai deloc.

4. Pastrarea Calitatii Vinului

Daca depozitati mai multe tipuri de vin, trebuie sa stiti ca vinul rosu se pastreaza in conditii ideale la o temperatura  de +18 grade C,  vinul alb sub +10 grade C, iar sampaniile la +5 grade C. Cele mai bune vitrine pentru vinuri au reglaj al temperaturii pe zone, astfel incat sa puteti seta sus o temperatura mai ridicata, potrvita pentru vinul rosu, iar jos o temperatura scazuta de cca. +5 grade C pentru celelalte vinuri. Astfel le veti putea servi in conditii ideale.

Umiditatea trebuie sa fie peste 50%, altfel dopul sticlei se poate contracta, iar aerul va patrunde inauntru. Alege o vitrina care iti permite sa setezi sau sa influentezi umiditatea, aceasta fiind optima la cca. 60%.

5. Alte Caracteristici (importante)

 • iluminarea interioara va asigura vizibilitate optima aatunci cand deschideti usa. Ideal este sa fie cu LED, deoarece acestea nu degaja multa caldura si nu vor influenta temperatura.
 • avertizarea sonora pentru usa uitata deschisa este foarte necesara; aceasta porneste rapid, daca usa nu este inchisa bine
 • setarea si afisajul electronic al temperaturii va ajuta sasetati exact temperatura dorita; de obicei se seteaza intre +5 si +20 de grade Celsius, intocmai ca intr-o crama.
 • filtrul de carbon activ sau din alt material este util pentru a mentine in incinta frigorifica aer curat si proaspat, fara microparticule sau bacterii
 • manerul si sticla usii trebuie sa fie din materiale de calitate. Vitrinele de top au sticla tratata ca sa nu permita trecerea razelor ultraviolete, care pot altera calitatea vinului.
 • usa reversibila va lasa sa schimbati directia de deschidere a acesteia, daca aveti constrangeri de spatiu
 • zgomotul este bine sa fie redus, adica sub 50 de decibeli, de aceea uitati-va si ce nivel de zgomot are. Oricum acestea sunt mai silentioase decat frigiderele obisnuite.
 • garantia trebuie luata in considerare si chiar extinsa, pentru a va proteja investitia

Top Produse 2023

Avantaje
 • capacitate de 200 de sticle
 • rafturi din lemn
 • display LCD
 • filtru din carbune
 • reglaj pe 2 zone, pentru vin alb si rosu
 • garantie 4 ani
Dezavantaje
 • unii pot avea nevoie de o capacitate mai mare

 

Comentariu pe TopProduse.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *