Uscatul rufelor presupune timp, dar si spatiu pentru a le intinde. In Romania sunt 4 anotimpuri, iar in lunile cu temperaturi joase devine aproape imposibil sa le usuci daca nu ai balconul inchis ori trebuie sa introduci uscatorul in casa (este neplacut intrucat creeaza umiditate).
Una dintre solutii este utilizarea unei masini de spalat cu uscator incorporat, avantajul fiind ca nu iti ocupa spatiu si iesi mai ieftin decat daca ai cumpara separat masina si uscatorul. Alta solutie este folosirea unei masini de uscat rufe (uscator electric de rufe): aceasta arata la fel cu masina de spalat, doar ca se foloseste numai pentru uscare. Folosirea acesteia prezinta avantaje si dezavantaje.
Avantaje
- usuca repede, scoti rufele uscate
- le usuca complet
- nu risca sa capete miros de mucegai din cauza umiditatii
- nu se pune praf pe rufe ca in cazul in care le-ai usca pe balcon sau afara
Dezavantaje
- ocupa spatiu
- consuma curent electric (fata de un uscator manual cu tije)
Daca ai copii mici sau daca tii la timpul tau si ai nevoie de rufe uscate repede si bine, uscatorul electric sau automat este solutia cea mai eficienta. Daca te intrebi ce sa cumpar, ce recomandati, cum ori unde gasesc uscatoare ieftine si bune de vanzare, citeste acest articol.
Ghidul cumparatorului
1. Tipul de uscator
- electric: este ca o masina de spalat, doar ca are programe si functii speciale pentru a usca hainele uniform si fara sa le deterioreze. Dezavantajul este ca iti trebuie spatiu si te costa investitia initiala, dar vei avea toate hainele la dispozitia ta pe loc.
- pe gaz: alimentarea se face cu gaz, dar este folosit mai mult la uscatoriile profesionale si este foarte putin popular in randul utilizatorilor casnici
- manual sau de balcon (sau pliabil, extensibil, retractabil): este ieftin, cosnat intr-un cadru metalic cu tije, dar dureaza pana se usuca. Avantajul e ca il poti muta usor si are un pret mic, dar uscarea rufelor devine o problema iarna din cauza timpului de asteptare
Acest articol este despre uscatoarele electrice. Acestea genereaza caldura care este ventilata spre rufe in timp ce acestea sunt rotite in cuva. Sunt de 2 tipuri: cu condensare si cu evacuare. Tehnologia cu condensare este cea mai eficienta si recomandata, nefiind necesar niciun racord de evacuare a aerului cald si nu vei fi conditionat sa il amplasezi langa o gura de evacuare.
2. Capacitatea de uscare
La fel ca la masinile de spalat, capacitatea se exprima in kilograme si arata cate rufe poti usca odata, intr-un ciclu de uscare. Cele mai multe modele au 7 sau 8 kg, ceea ce este suficient pentru o familie de 3-4 persoane.
3. Timpul de uscare si programele
Cea mai eficienta masian de uscat haine va usca complet toata incarcatura in cel mai scurt timp. Dar exista mai multe tipuri de programe pentru a proteja unele tipuri de tesaturi sau pentru a le usca cu un consum redus de energie, toate acestea fiind descrise in manualul de instructiuni. Astfel, este util sa aiba programe pentru bumbac, sintetice, lana, delicate sau mix, haine copii, camasi, aceasta pentru a creste eficienta (timp si consum reduse), dar si pt. a proteja tesaturile.
Este util programul anti-sifonare pentru a le roti cu delicatete in timpul uscarii sie a le mentine intinse, fiindu-ti mai usor apoi sa le calci cu fierul de calcat
4. Consumul
Daca la masinile de spalat automate intra in calcul si consumurile de apa si detergenti, la uscatoare se consuma doar curent electric, dar trebuie acordata atentie intrucat curentul este mult mai scump decat apa. Clasa de eficienta energetica se exprima in literele alfabetului, de la A, B, C ..G. Litera A e cea mai buna, adica masina e mai economica, iar litera G e cea mai slaba, adica va consuma mai mult curent electric.
Intrucat in timp au aparut uscatoare mai eficiente decat clasa A, s-a facut notatia cu A+, A++, A+++ pentru a arata ca sunt mai bune decat cele cu A simplu. Aceste fise energetice au fost impuse de UE si au ca scop atat informarea corecta si exacta a clientului, cat si protectia mediului. Cel mai bun uscator electric de rufe va avea clasa A (sau A cu semnul + o data sau de mai multe ori) sau B (diferenta nu e mare la numarul de kWh).
- senzor de incarcare: ia un produs care are sonzor de incarcare, de fapt cantareste rufele si ajusteaza caldura generata, implicit reduce consumul, in functie de cate kilograme de rufe ai pus (util cand vrei sa usuci o cantitate mai mica de haine)
5. Nivelul de zgomot
In momentul entrifugarii, cand se roteste cuva, se face cel mai mult zgomot. Dar uscatoarele de top au un nivel de zgomot redus (sub 70 db) si sunt mai silentioase. Asta conteaza mai mult daca nu ai o camera separata inchisa cu usa (baie, debara) unde sa amplasezi aparatul electrocasnic.
6. Alte caracteristici
- dimensiuni: assigura-te ca ai spatiu sa o amplasezi, verificand „L x l x adancimea” din fisa tehnica
- panou control: te sfatuim sa alegi ceva simplu de setat, ideal si cu display pentru a vedea date precum setarile, timpul ramas etc. Mai putine butoane inseamna mai usor de utilizat, dar sa stii ca un uscator se utilizeaza mai usor decat o masina de spalat unde sunt si setari legate de apa, detergenti.
- usa: aceasta trebuie sa se deschida cat mai larg, ideal pana la 180 ° pentru a avea acces usor si a nu agata hainele sensibile. Ramane la alegerea ta daca sa fie cu geam transparent sau mata, eu prefer sa vad ce se intampla inauntru, deci recomand geam
- protectie copii: activand optiunea din panou, copii nu pot deschide usa sau accesa programele accidental ori in joaca
- alte functii care te pot ajuta sunt alerta sonora la terminarea programului si programare pentru pornire cu intarziere (sa il programezi sa porneasca la o anumita ora in decurs de 12 sau 24h)
- garantia: alege un produs cu minim 2 ani garantie
Avand in vedere aceste aspecte, va sugeram sa cautati online un uscator ieftin si bun. Pe internet puteti sa cititi pareri, opinii, recomandari si chiar sa beneficiati de oferte si reduceri de pret.
Top Produse 2023

- capacitate 7 kg
- clasa B
- 16 programe
- raport calitate pret
- exista produse cu consum ceva mai mic
