Daca tii la sanatatea ta si iti doresti sa te bucuri de ea pe o perioada de timp cat mai mare, este bine sa o monitorizezi frecvent. Nu trebuie sa faci tot timpul acest lucru la o clinica medicala, existand destul de multe aparate care iti permit sa masori anumite date si acasa. Unul dintre aceste aparate este pulsoximetrul, care masoara nivelul de oxigen din sange si ritmul cardiac, permitandu-ti sa eviti complicatii si sa iei atitudine in cazul unor valori mai putin placute.
Un pulsoximetru este un dispozitiv de dimensiuni reduse, care face masuratorile fara a fi invaziv si poate sa fie folosit oriunde si oricand. In momentul in care achizitionezi unul insa, este bine sa tii cont de mai multe criterii.
Ghidul cumparatorului
1. Tipul
Exista mai multe variante de pulsoximetre, cele mai populare fiind cele ce se introduc pe deget si pot sa ofere toate informatiile de care ai nevoie. Acestea sunt mici si compacte, oferind valorile cu o acuratete mare.
Se mai poate opta pentru un model cu banda pentru incheietura, care este destinat celor ce sufera de boli de inima sau de boli pulmonare.
Pentru masuratori foarte elaborate exista pulsoximetrele medicale, care sunt voluminoase si sunt folosite in spitale.
2. Precizia
Un element deosebit de important este precizia cu care un pulsoximetru isi face treaba. De regula, marja de eroare este de + sau – 2%, atat pentru saturatie cat si pentru puls. Este important ca aceasta marja de eroare sa se pastreze chiar si la valori foarte mari.
Un pulsoximetru bun poate sa faca masuratori precise in orice conditii, insa unul mai slab poate sa nu mai fie atat de precis din cauza unor factori cum ar fi oja de pe unghii, miscarile involuntare, mainile reci sau stranutul.
3. Afisajul
Un produs de buna calitate este echipat cu ecran LED unde sunt afisate cat mai multe informatii. Dat fiind faptul ca de cele mai multe ori aceste dispozitive sunt folosite de oameni in varsta, este bine ca ecranul LED sa fie mare, luminat si sa ofere informatii cat se poate de clar. Exista inclusiv pulsoximetre dotate cu display giroscopic si accelerometru, care le permit sa afiseze corect informatiile, indiferent de pozitia aparatului.
4. Dimensiuni
Pentru o portabilitate cat mai buna este bine sa optezi pentru un produs de dimensiuni reduse, ce poate sa fie purtat intr-un buzunar sau intr-o husa la curea. Greutatea este si ea foarte importanta, existand si variante de dimensiuni mici, insa destul de grele.
5. Functii
Dotarile tehnice sunt cele care diferentiaza diversele pulsoximetre de pe piata. Multe dintre ele pornesc o alarma in cazul unor valori neregulate, altele ofera informatii despre baterie si altele au functia de pornire automata in momentul in care se introduce degetul. Dispozitivele mai noi permit chiar conectarea bluetooth cu un telefon, transmitand datele catre dispozitivul mobil si sunt dotate cu EKG mobil pentru masurarea ritmului cardiac.
Top Produse 2023

- nivel saturatie oxigen in sange
- rata puls
- alarma sonora
- certificat dpdv medical
