Atunci cand vrei sa descoperi viteza cu care a evoluat tehnologia IT, este suficient sa compari un card de memorie sau un stick USB din urma cu 10 ani, cu unul de astazi. Diferentele sunt incredibil de mari, iar performantele stickurilor de astazi depasesc cu usurinta performantele HDD-urilor computerelor din trecut (in privinta vitezei) si a CD-urilor ori DVD-urilor (in privinat capacitatii de stocare).
Aceste mici accesorii reusesc sa ofere flexibilitate si sa fie foarte eficiente in stocarea datelor. Poti realiza stickuri bootabile de pe care instalezi sisteme de operare ca Windows, poti lua in geanta de laptop filme, muzica si altele. Poti transfera sau stoca pozele de pe aparatul foto fara batai de cap.
PORTABILITATEA si dimensiunile mici sunt principalele avantaje aduse de acest produs it.
Alegerea unui card de memorie sau a unui stick usb trebuie sa tina cont de mai multe detalii.
Ghidul cumparatorului
1. Card sau Stick?
Desi, in principiu, cele doua produse fac acelasi lucru, diferentele dintre ele pot sa incline foarte mult balanta.
Un card, spre exemplu, este foarte mic si poate sa fie introdus in dispozitive precum telefoane mobile, tablete sau aparate foto. Daca este folosit ca atare insa, poate sa fie pierdut cu usurinta.
Un stick USB este mai mare, insa nu atat de mare incat sa nu ofere mobilitate. De regula nu are mai mult de cateva grame si vine cu un design cu adevarat placut. Pentru card conteaza capacitatea si viteza de scriere. Pentru stick, in schimb, sunt importante si urmatoarele aspecte.
2. Interfata USB 3.0
Exista doua tipuri de porturi USB : 2.0 si 3.0. Laptopurile si calculatoarele mai vechi dispun de interfata 2.0, care este ceva mai inceata. Daca ai un astfel de dispozitiv, nu merita sa investesti intr-o solutie 3.0. Daca ai porturi 3.0, este bine sa optezi pentru un stick cu interfata 3.0, deoarece asigura o viteza de transfer mult mai mare.
3. Viteza de scriere si de citire
Viteza este extrem de importanta, mai ales daca obisnuiesti sa transferi cantitati mari de informatii. Un stick poate sa ofere viteza ce incepe de la cativa mb pe secunda si ajunge la cateva zeci de mb pe secunda. Este adevarat ca daca ai doar cateva documente, viteza nu este chiar atat de imporanta, insa daca vrei sa pui pe stick poze foarte mari sau filme, poti economisi timp pretios.
4. Capacitatea
Ce urmeaza sa pui pe stick? In functie de raspunsul la aceasta intrebare poti sti raspunsul la dotarea de care ai nevoie. Exista stickuri de 2, 4, 8, 16, 32, 64 sau chiar 128 GB, asadar, optiunile sunt nenumarate. Trebuie doar sa iei o hotarare care sa se muleze perfect pe bugetul si pe nevoia ta. De regula, un stick de 32 Gb asigura o capacitate generoasa si poate fi achizitionat la preturi minime.
5. Dimensiuni si aspect
Un stick USB poate sa fie folosit pe post de breloc sau poate sa fie oferit sub forma de suvenir. Aspectul sau conteaza foarte mult si poate sa fie extrem de variat. Exista chiar si site-uri destinate exclusiv stickurilor USB, care ofera dispozitive in diverse culori si diverse forme. Poti opta pentru stickuri practice, sub forma de pix, pentru sticuri de jucarie sau pentru simple variante compacte si cat se poate de comune, care nu fac altceva decat sa isi faca treaba.
Ceea ce este cert, este faptul ca oricare ar fi modelul ales, te poti bucura de cele mai importante documente ale tale direct in buzunar.