Sanatatea noastra are o importanta foarte mare. Pe de o parte este din ce in ce mai usor sa o mentinem, dat fiind faptul ca avem atatea instrumente prin care o putem monitoriza si o multime de informatii iar pe de alta parte este din ce in ce mai greu sa o mentinem, din cauza tentatiilor. Cert este ca, daca iti doresti sa fii sanatos, ai nevoie de vointa si de aparatele potrivite. Un astfel de aparat este tensiometrul.
Pe piata exista mai multe variante de tensiometre, atat mecanice cat si digitale, insa cele mai apreciate de catre medici sunt cele mecanice. Acestea sunt mai precise si chiar daca prezinta ceva dificultati in citirea rezultatelor, sunt mai eficiente. In ceea ce priveste rezistenta pe termen lung, un tensiometru mecanic poate sa faca fata cu usurinta trecerii anilor, fiind eficient si peste 10, 20 sau 30 de ani.
Ghidul cumparatorului
1. Precizia / Marja de eroare
Atunci cand vorbim despre dispozitive medicale nu este loc de eroare. Totusi, se permite o marja de eroare in precizia masuratorii, insa aceasta nu trebuie sa depaseasca plus sau minus 3 mm HG. Marja de eroare este garantata, de regula, de producator, asadar, asigura-te ca acesta iti ofera garantii referitoare la calibrare si la verificare.
2. Specificatiile tehnice
Un punct esential este calitatea componentelor:
- manseta
- cadran
- pompa
- valva
Asigura-te ca toate aceste elemente sunt realizate din materiale de foarte buna calitate, rezistand la uzura si la diversi alti factori externi. De asemenea, asigura-te ca sunt materiale hipoalergenice. Cadranul trebuie sa ofere informatii cat mai clare si sa iti ofere sansa unei interpretari facile.
3. Dimensiunile mansetei
De regula, tensiometrele mecanice sunt achizitionate de catre profesionisti, asadar, masuratorile se fac pe mai multe persoane. Este ideal ca manseta sa poata fi optimizata in functie de dimensiunile bratului celui caruia i se masoara tensiunea. Ea nu trebuie sa fie nici prea fixa nci prea larga si de regula, dimensiunile standard sunt de aproximativ 22-32 de centimetri.
4. Producator
Ca la orice alt tip de produs, producatorul are o importanta mare. Chiar daca vorbim despre un dispozitiv mecanic, precizia constructiei, materialele si modul in care aparatul este construit pot sa fie rezultatul unei experiente vaste si a unor studii in domeniu. Alege producatori de renume, cum ar fi Moretti sau Bosch. De asemenea, poti descoperi produse de o calitate superioara si la Elecson, Honsun sau Riester. Daca niciunul dintre aceste nume nu iti inspira foarte multa incredere, inceraca sa gasesti informatii pe forumuri de specialitate. Forumurile medicale sunt destul de complete in acest sens iar discutiile iti pot contura o parere concreta despre achizitia pe care urmeaza sa o faci.