Termosul este un dispozitiv inventat in anul 1892 de catre scotianul James Dewar si se foloseste de proprietatea termoizolanta a vidului pentru a impiedica pierderile de temperatura. Este folosit in general pentru a mentine calde lichide calde sau reci precum cafea, ceai, suc, fiind util mai ales in drumetii si deplasari. Mai nou, se foloseste cana termos, pentru a mentine temperatura inauntrul canii de unde bei.
In general, lichidele reci tin mai mult, pana la 24 de ore, pe cand cele fierbinti se mentin calde pana la 8 ore intrucat transferul de caldura se face mai repede. Daca acasa folosesti cafetiera sau fierbatorul de apa, atunci cand te deplasezi termosul se dovedesti util pentru a asigura o bautura calda sau rece, dupa caz. Daca te intrebi cum sau unde gasesc termosuri ieftine si bune, citeste acest articol.
Cum Functioneaza?
Scopul acestui dispozitiv este de a mentine cat mai mult timp lichidul sau alimentele la o temperatura cat mai apropiata de aceea pe care o aveau la momentul introducerii.
Termosul are un perete dublu intre care exista spatiu sau vid. Vidul are rolul de a evita intrarea in contact a alimentului direct cu peretele exterior intrucat s-ar transmite (pierde) mai repede caldura prin conductie.
Partea interioara este reflectorizanta pentru a trimite inapoi radiatia termica a cafelei, sucului sau aliemntelor introduse.
Ghidul Cumparatorului
Avand in vedere aceste aspecte, va sugeram sa cautati online un termos ieftin si bun. Pe internet puteti sa cititi pareri si opinii, chiar sa beneficiati de oferte si reduceri de pret.
1. Tipul
Exista mai multe tipuri, in functie de destinatia lor:
- termos pentru lichide: destinat pastrarii lichidelor fierbinti (cafea, ceai) sau reci
- termos pentru mancare solida: cu scopul de a pastra mancarea de picnic, pranzul sau aliemntele pentru drumetii sau serviciu
- termos pentru biberon: pastreaza laptele din biberon la o temperatura aproape de initial
Cele mai populare sunt cele pentru a pastra lichide.
2. Capacitatea
In functie de numarul de persoane sau de cata cafea ori ceai fierbinte stii ca se bea, alege un termos intre 500 ml, 1l, 1.5l sau chiar 2l.
3. Materialul
Partea din interior poate fi:
- din inox: rezista bine la socuri
- cu interior din sticla: mai putin rezistent la socuri, risc mai mare de implozie, dar pastreaza mai mult temperatura
Partea exterioara este din plastic sau din otel inoxidabil, a doua varianta fiind mai rezistenta, dar si mai scumpa.
4. Accesorii
Verifica ce si cate cani sunt incluse. Unele termosuri includ 1,2 sau chiar mai multe cani de capacitati diferite, utile pentru a consuma continutul din termos.
5. Alte Caracteristici
- capacul detasabil este util pentru a turna cu usurinta lichid inauntru, dar si pentru a spala termosul in interior
- etanseitatea: produsele de calitate ofera o etanseitate foarte buna pentru a nu risca scurgerea continutului in geanta sau ruscac
Top Produse 2023

