Cele Mai Bune Skiuri

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars voturi
Încarc...

Daca nu ai skiat pana acum niciodata, iti recomand sa urmezi intai cateva zile de curs cu un instructor si sa inchiriezi echipament (skiuri si clapari), iar abia dupa aceea sa iti cumperi propria ta pereche. Skiul este un sport minunat, deosebit, pe care il apreciezi cu adevarat abia dupa de cobori prima partie. Te bucuri de aerul curat al muntelui si te concentrezi asupra miscarilor, eliberandu-ti mintea de orice alte proecupari.

Singurele dezavantaje ale acestui sport sunt riscurile de accidentari si de costul rificat al inchirierii echipamentelor. Pe langa skiuri, clapari, casca, ochelari, manusi trebuie sa platesti si Skipass-ul pentru a avea acces la telecabina care te urca inapoi in varful pistei.

Daca la inceput este mai bine sa inchiriezi echipament, dupa ce ai invatat sa te tii pe picioare si sa schiezi, un calcul iti va arata ca este mai rentabil sa iti cumperi propriul tau echipament intrucat este mai rentabil pe termen lung – asta daca planuiesti sa mergi anual la ski. Un inconvenient este faptul ca trebuie sa le transporti pana in statiunea montana si sa ai unde sa le depozitezi cand nu skiezi. Altfel, este mai economic sa ai skiurile tale si am vazut persoane venite cu masina si cu skiuri in portbagaj la distanta mare de localitatile lor de resedinta.

In afara de aspectul economic, un alt avantaj este ca nu vei primi echipament uzat care s-ar si putea deteriora mai repede si ar trebui sa il achiti la centrul de inchirieri.

cele-mai-bune-skiuri

Ghid de cumparare

Alegerea unei perechi de skiuri potrivite depinde de caracteristicile fizice ale skiorului (inaltime, greutate), de nivelul de experienta si de tipul de parte ori stilul pe care il abordezi (freestyle, montan, viteza ..). Exista mici detalii constructive care fac diferente mari pe partie referitor la viteza, control in curbe, franare pe care nu trebuie sa le desconsideri pentru a nu fi dezamagit de performanta skiurilor sau, mai rau, sa risti sa nu le poti controla in situatii mai difcile si sa te accidentezi.

Ca si principiu, skiurile mai lungi si mai rigide sunt mai greu de controlat, dar prind viteza mai mare, pe cand cele mai moi si mai scurte sunt bune pentru incepatori.

1. Nivelul de pregatire

Uita-te in fisa tehnica a produsului si vezi pentru ce nivel de experienta sunt fabricate: incepatori, mediu sau avansati.

2. Lungimea

Aceasta depinde de inaltimea ta si cu cat esti mai inalt, cu atat trebuie sa achizitionezi schiuri mai lungi. Exista si modele special facute pentru barbati, femei sau copii, pentru a fi mai aproape de caracteristicile fizice ale acestora.

Inatlime skior (cm)Lungime recomandata skiuri (cm)
132<115-130
137125-140
142130-145
147135-150
152135-155
158
145-165
163150-170
168155-175
173160-180
178165-185
183170-190
188175-195
193180-200

3. Tipul traseului / Stil

  • partie: aici se incadreaza cei mai multi, inclusiv eu. Sunt skiuri mai late si sunt destinate partiilor amenajate si intretinute unde nu exista multa gheata.
  • freestyle: aceasta presupune sarituri si tot felul de giumbuslucuri in aer, sunt practicate mai ales de tineri si cer o anumita experienta. Acestea au talpa ranforsata, sunt mai rezistente la socuri si mai manevrabile in aer.
  • cursa (race): sunt destinate sportivilor foarte experimentati sau profesionisti care parcurg trasee de mare viteza, curbe periculoase, cu posibile portiuni de gheata.Sunt mai subtiri pentru a avea aderenta scazuta si a putea prinde viteza mai mare.
  • freeride: pentru partii neamenajate unde poti intalni tot felul de teren, inclusiv pietre . Sunt pentru sportivii experimentati.
  • powder: cand schiezi intr-un traseu cu multe curbe (curba dupa curba)

4. Detalii tehnice

  • radius: vei vedea aceasta caracteristica in fisa tehnica a oricarui ski si reprezinta raza cercului imaginar lasata de ski la un viraj.Un radius mai mare inseamna ca vei lua virajele mai greu dar ai stabilitate mai mare (bun pentru incepatori) pe cand un radius mai mic inseamna viteza mai mare in viraje
  • flexul (flexibilitatea ori rigiditatea) skiului: un ski mai rigid inseamna viteza mai mare pe cand un ski mai moale (flex mai mic ori mai flexibil) inseamna viteza mai redusa si prin urmare e mai bun pentru incepatori.
  • latimea din mijloc: cu cat este mai lat cu atat franezi mai usor in viraje (bun pt. incepatori) pe cand un ski mai scurt in mijloc intampina mai putina rezistenta in viraje si prin urmare este mai rapid.

5. Alte Caracteristici

  • legatura inclusa: verifica sa includa in pret legatura care prinde claparii
  • accesorii: verifica daca include bete si husa de transport
  • preturi: gasesti de la 500 lei pana la peste 1500 lei, deci nu are rost sa iei unul second hand
  • design: nu in ultimul rand alege culorile tale favorite, pe partie trebuie sa te simti bine.

Top Produse 2025

Avantaje
  • pentru partie
  • nivel experienta: mediu

Cele mai bune marci sunt Salomon, Head, Fischer, Explosiv, Rossignol.

 

Comentariu pe TopProduse.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *