O scara isi gaseste utilitatea in orice gospodarie. Nu de putine ori trebuie sa te ridici pe un scaun pentru a putea lua ceva din mobilierul aflat foarte sus sau daca stai la scasa, trebuie sa improvizezi pentru a spala geamurile, pentru a curata jgheaburile sau pentru a varui. O scara bine aleasa poate sa iti ofere siguranta si te poate ridica la ce inaltime iti doresti sa te ridice.
Cele mai fiabile scari pe care le poti achizitiona sunt cele din aluminiu, deoarece sunt usoare, se depoziteaza usor si in acelasi timp sunt foarte rezistente atat la greutatea utilizatorului, cat si la elemente precum coroziuea. Scara de aluminiu poate sa fie folosita in foarte multe activitati, care in mod normal ar fi destul de greu de realizat cu o scara din lemn. Daca respecti anumite reguli de siguranta, cum ar fi evitarea folosirii in preajma surselor de energie, in conditiile inc are este conductoare de energie, totul poate fi perfect.
Ghidul cumparatorului
4. Tipul de scara
Pe piata exista mai multe variante de scari, care se diferentiaza in functie de scopul pe care il au. Ai de ales intre
- scari simple
- scari extensibile
- scari multifunctionale
Scarile simple sunt cele in forma de A, care au trepte intr-o parte si un suport pentru echilibru in cealalta parte. Sunt perfecte pentru treburi care nu se fac la o inaltime foarte mare. Astfel, vei gasi astfel de scari cu inaltime de pana la 2 metri, perfecte pentru acasa.
Scarile extensibile sunt cele mai ofertante din punct de vedere al lungimii, depasind 5 metri de cele mai multe ori. Acestea se extind si sunt ideale pentru constructori. Acestea au doua sau 3 tronsoane si sunt estul de usor de depozitat.
Scarile multifunctionale sunt ideale pentru aproape orice tip de misiune. Acestea pot fi manevrate cu usurinta, pot sa fie montate in diverse marimi si pot fi transformate cu usurinta in schele. Inaltimea acestor scari depaseste deseori 4 metri, existand si modele de peste 5 metri. Chiar daca vorbim despre scari foarte inalte, de regula se depoziteaza cu usurinta, deoarece sunt modulare si se pot strange intr-un spatiu mic dupa ce au fost folosite.
2. Dimensiuni si Greutatea suportata
Conteaza pana la ce inaltime ai nevoie sa ajungi. Exista modele reglabile pe inaltime sau pliabile pe care le poti ajusta dupa nevoi, dar acestea sunt in general mai scumpe.
Greutatea maxima suportata o caracteristica ce poate sa decida siguranta celor care lucreaza. Exista scari care pot sustine doar 90 de kg, ideale pentru acasa, scari care pot sustine pana la 100 de kg si scari perfecte pentru 136 sau chiar 170 de kg. De regula, din punct de vedere al greutatii suportate scarile sunt categorisite in tipul I, II, III, IA sau IAA, fiecare dintre notatii definind o anumita rezistenta.
3. Elementele de siguranta
O scara este periculoasa, mai ales daca nu se lucreaza cu atentie in preajma ei. Este bine sa dispuna de o serie de elemente de siguranta, cum ar fi trepte antiaderente, picioruse din cauciuc care sa nu alunete pe poea si o curea de sustinere cat mai rezistenta. La scarile extensibile, balamalele trebuie sa fie cat mai rezistente si cat mai bine prinse, in asa fel incat sa nu se rupa. Daca este sigura si are inaltimea potrivita, poti spune ca ai gasit scara perfecta.
Top Produse 2023

- inaltime 2.5 m
- 9 trepte
- greutate maxima 150 kg
- simpla, solida
- pret
- nu e reglabila, dar e mai solida
