Un aparat multifunctional sau imprimanta functionala inglobeaza mai multe functii care, pana nu demult, erau indeplinite de deviceuri separate: imprimanta, xerox, scanner si fax. Avantajul este ca in acest fel obtii un pret mai bun decat daca le-ai cumpara separat, nemaivorbind de economia de spatiu, care este evidenta si folositoare, indiferent ca vorbim de multifunctionala pentru birou sau pentru acasa.
In multe situatii, mai ales daca nu o folosesti des, iti este suficienta o imprimanta simpla la care poti inlocui functia de copiator scanand cu telefonul mobil documentele, le trimiti pe mail si apoi le printezi (sau le printezi direct daca ai o imprimanta wireless). Dar daca ai o activitate de birou sau ai nevoie de eficienta si confort pentru cao folosesti zilnic, este recomandat sa iti iei o multifunctionala si ai scapat de griji. Daca te intrebi ce sa cumpar, ce recomandati, cum ori unde gasesc multifunctionale ieftine si bune de vanzare, citeste acest articol.
Ghidul Cumparatorului
In acest articol evidentiam diferentele intre tehnologiile laser vs inkjet (cu cerneala) si am concluzionat ca varianta laser e mai eficienta si rentabila, mai ales daca folosesti regulat imprimanta. Si in cazul multifunctionalelor, varianta de imprimanta laser e cea mai potrivita, mai ales ca preturile sunt foarte accesibile.
1. Functii principale
Intrucat iti iei multifunctional, unul din scopuri e sa poti face mai multe cu el ca sa nu cheltui bani separat pe alte produse IT care in plus iti vor ocupa si loc. Un produs bun include urmatoarele functii:
- imprimre
- copiere / xerox
- scanare
- fax
- telefon fix
2. Calitatea
Aparatul trebuie sa printeze, sa copieze si sa scaneze cat mai clar si citet documentele.Este bine ca rezolutia de printare sa fie cat mai mare, pentru a printa cat mai clar. La multifunctionale rezolutia se masoara in dpi = dots per inch, ceea ce inseamna de fapt cati pixeli incap pe 1 inch. Inchul este o unitate de masura americana si inseamna 2.54 cm. Cu cat incap mai multe puncte intr-un inch, cu atat calitatea va fi mai buna.
3. Capacitatea de printare
Cea mai folosita functie la un multifunctional este aceea de imprimanta. Mai ales daca tiparesti multe coli pe luna, verifica ce volum recomanda producatorul. Astfel exista modele recomandate pentru sub 1000 copii/luna, intre 1000 si 5000, intre 5000 si 10.000 si peste 10.000 de copii pe luna.
4. Viteza
La fel, daca lucrezi cu multe foi, conteaza si viteza de lucru. Viteza de printare si cea de copiere se masoara in pagini pe minut si este bine ca aceste valori sa fie cat mai mari.
5. Consumabilele / Cartus
Exista produse ieftine, dar ale caror consumabile sunt scumpe sau invers. Pe langa hartie, pe care o cumperi singur din librarie sau online, aceste produse au un cartus cu cerneala (la inkjet) sau un toner (la cele laser) care poate fi de unica folosinta sau reincarcat. Verifica de fel de consumabile are, daca e o multifunctionala cu cartus reincarcabil sau de unica folosinta.
Cele mai bune sunt cele cu cartus sau toner reincarcabil, exista multe firme care iti vin la office sau acasa, iti iau tonerul, il reincarca si ti-l aduc inapoi pentru sume mici (ma costa ~60 lei la o imprimanta HP). Poti cauta o astfel de firma sii ii intrebi cat costa reincarcarea chiar inainte sa cumperi multifunctionala.
6. Alte caracteristici
- formate: cele mai multe prinetaza A4, dar exista si formate mai mari cum este A3 – pentru schite si planuri mari
- color sau monocrom: daca nu ai nevoie sa printezi color, ia una monocrom (alb-negru) intrucat e mai ieftina ca pret de achizitie, dar si dpdv. reincarcare cartus.
- wireless: scapi de cabluri si printezi wireless de pe orice device (pc, telefon, tableta). De asemenea, e util si cele mai multe merg, sa se poata printa in retea de pe mai multe statii de lucru – daca printeaza mai multi.
- software: perifericele au nevoie de un software/driver instalat pe pc ca acesta sa le recunoasca si sa le poata printa. Marcile si modelele populare nici nu au nevoie de drivere pentru Windows intrucat deja le include, dar trebuie verificat si acest aspect. Oricum acestea se gasesc si pe siteurile producatorilor de un de poti downloada, in caz ca pierzi discul de instalare. Verifica cu ce sisteme de operare este compatibila (Windows, Mac, Linux)
- ADF (Automatic Document Feeder): inseamna sa lasi un teanc de hartii la copiat ori scanat si aparatul sa le ia pe rand si sa le proceseze singur. Altfel trebuie sa le pui tu una cate una.
- duplex automat sau manual: coala de hartie se poate printa pe ambele fete, unele deviceuri o pot face automat pe cand la altele trebuie sa intorci setul e foi pe cealalta parte, odata ce ai ajuns la jumatate.
- capacitate alimentare hartie: daca printezi mult e util sa aiba o tava de minim 200 de coli, ca sa nu stai sa reumpli frecvent
- greutate si dimensiuni: gaseste-i un loc unde sa o amplasezi si verifica dimensiunile din fisa tehnica
- afisaj si control: afisajul ep ecran LCD este util pentru a vedea setarile si statusul (cat mai are de printat, copiat etc). Exista si modele cu touch sau ecran tactil, dar sunt ceva mai scumpe.
- garantia: alege un brand care ofera minim 2 ani garantie
Avand in vedere aceste aspecte, va sugeram sa cautati online o multifunctionala ieftina si buna. Pe internet puteti sa cititi pareri, opinii, recomandari si chiar sa beneficiati de oferte si reduceri de pret.
Top Produse 2025
- wireless
- copiere, printare, scanare
- viteza de printare f buna (20 pagini pe minut)
- display LED
- raport calitate - pret
- ocupa ceva spatiu pe birou
- include printare, copiere si scanare
- conectare prin wireless sau prin cablu USB
- dimensiuni mici
- pret mic
- viteza de printare 8 pagini pe minut poate fi insufucuenta daca ai de printat multe pagini sub presiunea timpului
- scaneaza doar pagini, nu si carti de identitate
Cele mai bune marci sunt HP, Canon, Ciss, Epson, Xerox, Minolta, Samsung, Lexmark.