Folosirea anvelopelor optime pentru sezonul de iarna contribuie in primul rand la un grad de siguranta ridicata cand conduceti autovehiculul, dar si la manevrabilitate. Cauciucurile cele mai potrivite contribuie si la un consum mai redus de combustibil. Nu in ultimul rand, folosirea acestora este obligatorie, conform reglementarilor legale, altfel riscati amenzi foarte mari daca nu aveti cauciucuri de iarna cand afara este zapada, gheata sau polei.
Anvelopele pe care le folositi trebuie sa corespunda cu ceea ce este trecut in certificatul de inmatriculare sau talonul auto, adica sa se incadreze in acele marimi. In plus, trebuie sa cumparati si sa folositi anvelope omologate de catre Registrul Auto Roman (RAR) – aceastea sunt marcate de producatori corespunzator, deci este recomandat sa cumparati de la un magazin de incredere. Ca si marcaj, cele de iarna au pe ele M+S (Mud+ Snow/ Noroi+ Zapada) si un fulg de zapada.
Cand se schimba cauciucurile de vara cu cele de iarna?
Cand temperatura exterioara este 7 grade Celsius sau mai mica, este recomandat sa folositi anvelopele de iarna. Prevederile legale mentioneaza obligativitatea cand este zapada, gheata sau polei pe carosabil, iar intervalul initial de 1 noienbrie – 31 martie a fost scos din lege intrucat poate sa ninga si in alte perioade. Daca veti cumpara anvelopele chiar cand da ninsoarea, trebuie sa stiti ca atunci cererea este mare si multe modele se epuizeaza repede, de aceea este recomandat sa le cumparati din timp (vezi preturi).
Ghidul Cumparatorului
Tineti cont de aceste criterii pentru a achizitiona cauciucurile potrivite si de calitate; nu in ultimul rand cumparati de la magazine de incredere.
1. Dimensiunile potrivite masinii tale
Trebuie sa alegi dimensiunile corecte, care se incadreaza in recomandarile din certificatul de inmatriculare sau talonul masinii; acest cod mai este trecut si pe capacul de la rezervorul de combustibil, dupa ce il deschizi, intrucat se foloseste si ca indicator pentru presiunea care trebuie la pneuri. Dimensiunile au in vedere diametrul rotii, latimea si inaltimea. Este vorba despre acel cod cu R15, R16 etc.
De exemplu, acest cod 195/65 R15 91T inseamna:
- R15 = diametrul in inch (1 inch = 2.54 cm)
- 195 = latimea (mm)
- 65 = inaltimea
2. Eficienta la Franare si la Consum
Cele mai bune anvelope de iarna au clase de franare si de consum foarte bune. Acestea sunt trecute in detaliile tehnice si sunt numerotate cu litere, A, B. C, D, E, F, G. O litera aflata mai aproape de inceputul alfabetului inseamna performante mai bune, deci A este alegerea cea mai buna, iar G alegerea cea mai putin buna.
3. Zgomotul
Acesta se poate auzi si sa fie deranjant, de aceea uitati-va si la nivelul de zgomot trecut in specificatii. Intre 68-70 decibeli este considerat bun.
4. Rezistenta la greutate
Tot in specificatiile tehnice este trecut indicele de sarcina. Acesta inseamna rezistenta masinii la o anumita greutate, deci daca dvs. carati cu masina materiale grele, este bine ca acest indice sa fie mai mare.
5. Pretul
Cele mai ieftine anvelope de iarna pornesc de la 150 ron/bucata (vezi lista pe emag), dar au clase mai slabe de consum si de franare. Cele mai scumpe ajung si la 500 ron/bucata.
Top Produse 2025
- speciale pentru iarna si zapada
- clasa B de franare pe umezeala
- zgomot redus
- pret peste medie, dar e marca de calitate
Daca sunteti in cautare de ceva ieftin si de calitate, gasiti si branduri ca Richen, Tigar, Debica – vezi aceasta lista pe emag.