Pentru a sti cu exatitate vremea de afara, din zona ta, nimic nu e mai precis decat un termometru de exterior sau decat o statie meteo. Aceasta din urma ofera a multitudine de informatii precum temperatura, umiditatea, puterea si directia vantului, precum si altele, astfel ca vei sti cu o precizie mai mare starea vremii decat cea prezentata la televizor.
Daca ai iesit vreodata din casa si ti-a fost prea cald sau prea frig intrucat temperatura si vantul nu erau asa cum parea din casa, statia meteo it va fi de un real folos. Aceasta are senzor exteriori care monitorizeaza diversi parametri pe care ii transmite in timp real unitatii de interior unde tu le vezi pe un display care poate avea si functii de radio, ceas sau altele. Daca te intrebi ce sa cumpar, ce recomandati, cum ori unde gasesc statii meteo ieftine si bune de vanzare, citeste acest articol.
Ghidul cumparatorului
Tine cont de aceasta lista pentru a cumpara un produs la cel mai bun raport calitate – pret, indiferent ca vrei sa iti imbraci corespunzator si sa asiguri confortul copiilor sau familiei, ori performanta la birou sau locul tau de munca depinde si de factorii meteo.
1. Tipul
Exista mai multe tipuri de statii meteo, de la cele pentru amatori, pana la cele profesionale care masoara mai multe date si chiar pot trimite datele catre statii unde se centralizeaza datele si se da vremea.
- de interior/exterior: sunt cele mai potrivite pentru acasa, au o unitate de interior si una sau mai multe unitati (senzori) de exterior care efectueaza masuratorile
- portabile: sunt mici si sunt facute cu scopul de a fi utilizate la purtator, de exemplu la drumetii, vanat (sa vezi directia vantului ca sa nu alungi vanatul) si alte activitati in natura.
- solare: folosesc energia Soarelui pentru a genera curent electric si a se alimenta, sunt bune unde nu exista curent electric, dar dezavantajul in Romania e ca nu avem tot timpul soare.
2. Datele masurate
O astfel de statie poate masura parametri diversi, aceasta reflecandu-se si in pretul ei. Astfel, poate masura si da indicatii despre
- temperatura (termometru)
- umiditate (higometru)
- presiune atmosferica (barometru)
- precipitatii zilnice si anuale (pluviometru)
- viteza si directia vantului (anemometru)
- fazele Lunii
Important: aceste statii masoara nu doar datele din exterior, ci masoara si date din camera sau locuinta cum ar fi temperatura, umiditatea – deci in afara de a vedea ce masoara pe exterior, alege un model care masoara si date din interiorul casei.
3. Raza de acoperire
Senzorul aflat in exterior trimite datele catre unitatea de interior, de aceea trebuie sa aiba o raza de actiune care sa faca fata acelei distante. Exista modele care suporta de la 30 m pana la 100 m, depinde cat de mare e apartamentul, camera sau casa unde vrei sa o montezi.
- wireless: senzorii exteriori comunica prin unde radio sau WiFi cu unitatea de interior. Este cea mai indicata varianta, pentru a scapa de fire.
- cu fir: dezavantajul e ca ai fire intinse de la unitatea interioara pana la cele de exterior, dar nu au limita de raza de actiune.
4. Numarul de senzori
Pentru o acuratete mai mare in masurare este util sa aiba mai multi senzori de exterior. Exista statii care dispun de 1 senzor, precum si modele cu 2 sau 3 senzori pentru a oferi o precizie mai mare.
5. Alte caracteristici importante
- actualizarea datelor (transmisia de la senzori catre unitatea centrala) trebuie sa se faca in real time sau la intervale cat mai dese, pentru a fi informat precis. O statie automata, care nu necesita interventia ta pentru a actualiza datele, este cea mai indicata.
- alarma: o poti seta sa iti dea alarma sonora sau notificare pe telefon/tableta daca anumiti parametri (temperatura, umiditate ..) depasesc o anumita valoare.
- alimentarea: verifica cum se alimenteaza unitatea si senzorii. De regula unitatea de interior se pune in priza, iar cele exterioara au baterii ori se incarca solar.
- montajul: daca iti iei una cu fir trebuie sa traggi firele prin casa si sa dai gauri pe langa geam. De aceeea recomand varianta fara fir. Aici trebuie avut in vedere ca trebuie sa ai access la senzorii exteriori ca sa schimbi bateriile cand e nevoie, iar daca statia ta are pluviometru pentru a masura precipitatiile, trebuie pozitionata intr-un loc neacoperit pentru a capta apa de ploaie.
- prognoza meteo: unitatea de interior se poate conecta prin internet si preia prognoza meteorologica pentru urmatoarea perioada, pe care o afiseaza pe ecran
- memorie / istoric: unele modele pot memora datele masurate si le tin arhivate pentru o perioada, ba chiar le poti descarca pe computer
- display: e bine ca unitatea de interior sa aiba un display usor de citit
- cu proiectie: datele se pot proicta pe perete pentru o vizibilitate permanenta si facila.
- cu radio: includ si functia de radio pentru a asculta posturi care emit live
- design: unitatea de interior trebuie sa aiba un design placut si sa se incadreze in mobilierul camerei, pe cand cele de exterior trebuie sa fie mici si sa nu iasa in evidenta
- garantie: alege un produs cu garantie de minim 2 ani
Avand in vedere aceste aspecte, va sugeram sa cautati online o statie meteo ieftina si buna. Pe internet puteti sa cititi pareri, opinii, recomandari si chiar sa beneficiati de oferte si reduceri de pret.
Top Produse 2025
- 3 senzori externi
- wireless
- raza 100 m
- alarma
- nu are masoara presiunea atmosferica
- wireless
- masoara presiunea
- alarma, ceas, calendar
- cu radio
- raport calitate - pret
- 1 senzor
- raza de actiune 30 m