Sistemul audio asigura o calitate net superioara a sunetului atunci cand asculti muzica, vezi un film sau te joci la Playstation. Practic, orice dispozitiv electronic ce are iesiri audio poate fi conectat la un sistem audio cu boxe care preia sarcina transmiterii sunetului la o calitate superioara fata de ceea ce au in dotare televizoarele sau calculatoarele.
Puteti achizitiona separat componentele pentru a va alcatui singur un asemenea sistem (amplificator, subwoofer, boxe), dar este mai usor si recomandat sa luati un sistem gata facut, denumit si sistem Home Cinema, care incorporeaza toate elementele necesare si are calculate corect impedanta, spectrul de audiofrecventa si compatibilitatea intre difuzoare si celelalte componente, scutindu-va de batai de cap si oferindu-va o experienta superioara.
Ce are deosebit un asemenea sistem, de exemplu fata de boxele clasice ale unui televizor, este in primul rand sunetul: veti avea parte de sunet de tip Dolby, cu multiple efecte si care aduce practic acasa cinematograful ori sala de concerte. Daca aveti un buget redus, puteti sa luati in considerare un soundbar, care este mai ieftin, mai mic, dar mai putin puternic.
Ghid de achizitie
1. Tipul sistemului (dupa nr. de boxe)
Exista mai multe tipuri de sisteme Home Cinema, dupa numarul de boxe: 2.1, 5.1, 7.1 (cu 2, 5, respectiv 7 boxe si 1 subwoofer). Cele mai bune sunt cele 5.1, din cele 5 boxe 2 urmand a fi asezate in spatele televizorului, iar 2 in spatele canapelei unde stati cand va uitati la tv, iar una langa amplificator (langa televizor). Asezand astfel boxele, veti avea parte de sunet tip surround, util mai ales la filme, cand pot functiona alternativ boxele din fata sau din spate pentru a produce efectul scontat.
2. Puterea si Amplificatorul
Un sistem audio contine un amplificator de semnal, care prelucreaza si amplifica sunetul, dvs. putand folosi sistemul pentru a scoate un sunet mult mai puternic decat poate reda televizorul sau laptopul. Deci puteti da si petreceri cu un asemenea aparat.
Alegeti o putere cat mai mare pentru a avea parte de un sunet mai puternic. Puterea totala se gaseste in descrierea tehnica a produsului si poate varia de la 100 W pana la peste 1.000 W, aceasta influentand si pretul. Pentru a camera mica este suficient un sistem sub 500 W, iar pentru sufragerii este buna o putere intre 500 W si 1000 W sau mai mult.
3. Boxe
Aici sunt cateva aspecte importante la care trebuie sa fiti atenti:
- boxe inalte sau mici (satelit): exista sisteme audio 5.1 cu boxe inalte, de peste 1 m, care asigura un sunet de calitate mai buna si mai puternic, fiind la nivelul urechilor atunci cand stati pe canapea sau fotoliu. Cele cu boxe mici sunt mai ieftine si necesita prindere pe suporti sau pe perete la o inaltime de cca. 1 m de la sol pentru a se auzi bine. Exista si sisteme mixe cu 2 boxe inalte si 2 mici, care se aud foarte bine si nu deranjeaza vizual.
- boxe wireless sau cu fir: firele dau un aspect mai putin placut si ar putea sa va incurce prin casa, de aceea este mai bun (si ceva mai scump) un sistem 5.1 cu boxe fara fir (wireless).
- boxele din lemn redau un sunet mai bun decat cele din material sintetic, cel putin la nivel teoretic. Noi avem boxe din material compozit si se aud impecabil.
4. Functionalitati
Un sistem audio are inclus si o unitate de redare, astfel incat poate fi utilizat si independent, cu DVD-uri, CD-uri etc.
- unitatea optica poate citi BluRay, DVD sau CD. Verificati daca aparatul citeste discurile care stiti ca le veti folosi.
- formate video si audio: este bine daca poate citi cat mai multe formate de filme si de sunet, cele mai populare fiind MKV, AVI, MP4, MP3
- 3D: verificati daca suporta redarea filmelor in format 3D
- conectivitate wireless: sistemele performante se pot conecta si controla prin Bluetooth cu laptopul sau telefonul (iPhone sau Android) si puteti, de ex, sa redati muzica de pe telefon direct in boxele sistemului
- conectivitate la internet: aparatura audio a evoluat si ea, produsele de top putandu-se conecta la reteaua WiFi din casa, iar dvs puteti asculta muzica ori sa vedeti filme de pe Youtube etc. Si televizoarele smart au aceasta functie.
- porturi: sunt utile porturile USB si HDMI pentru a conecta sistemul cu alte dispozitive
- radio: aparatele de calitate au si tuner radio, iar unele au si RDS (Radio Data System) care inseamna ca afiseaza pe numele postului, numele piesei si alte informatii legate de ceea ce ascultati.
- telecomanda: cele mai multe produse includ o telecomanda cu care puteti regla bass, treble si alte setari. Cele moderne au aplicatie de smartphone si veti putea folosi si telefonul pe post de telecomanda.
5. Alte caracteristici
- designul: conteaza sa se integreze in mobila si standul de televizor, eu prefer si recomand sa nu iasa in evidenta.
- garantia: cauta un produs cu cel putin 2 ani garantie
Top Produse 2023

- citeste Blu-ray
- citeste 3D
- putere 1000 W
- radio
- unii utilizatori pot prefera boxe mai mari