Laptopurile au inlocuit demult calculatoarele de tip desktop, mai ales datorita portabilitatii pe care o ofera. Singurul dezavantaj fata de calculatoarele clasice cu unitate si monitor este pretul mai ridicat, in rest aveti toate functionalitatile si, cel mai important, mobilitatea.
Pentru a alege cel mai bun laptop, totdeauna trebuie sa aveti in vedere mai multe caracteristici esentiale, de care va depinde performanta acestuia. Exista mai multe modele de laptopuri cu diverse configuratii, pentru a satisface toate cerintele si posibilitatile financiare, dar in acest review vom evidentia cele mai bune laptopuri care pot fi folosite de la simpla navigare web, operare documente, pana la gaming, aplicatii multimedia, filme, in general sa mearga pentru tot ce ati avea nevoie ca si utilizator obisnuit, iar bateria sa tina mult.
Ghid pentru cumparare
1. Capabilitatile hardware
- Procesorul: sunt disponibile doua mari branduri, AMD si Intel. AMD este mai ieftin, dar Intel este mai scump si mai performant. Procesoarele de calitate au coolere performate care impiedica procesorul sa se incalzeasca tare. Inclusiv serverele, care au nevoie de putere de calcul rapida, folosesc Intel – vezi lista pe emag.ro.
- Memoria RAM: va recomandam sa luati cel putin 4GB RAM si sa instalati un sistem de operare pe 64 bit, daca nu il luati cu Windows-ul inclus.
- Hard disk-ul: aici puteti opta pentru varianta tip SSD in loc de clasicul HDD, dar pretul creste mult. Tehnologia SSD scrie si citeste datele mai repede pe/de pe hard disk, deci merita investitia, daca doriti un laptop rapid. Alegeti minim 500 GB ca si capacitate de stocare.
- Placa video: placa video de tip „integrata” are posibilitati limitate si nu veti putea juca jocuri care necesita resurse. Este bine sa luati o placa video „dedicata” pentru a putea juca jocuri.
- Ecranul: 15 inch este diagonala cel mai des utilizata, dar puteti opta si pentru una mai mare, daca considerati util. O diagonala mai mare se cunoaste si in pretul produsului. De asemenea, exista ecrane cu touch screen, dar nu prea isi au utilitatea deocamdata si nu are rost sa cheltuiti pe aceasta tehnologie inca, decat daca va doriti in mod special.
- Unitate DVD-ROM: trebuie sa aiba inclus un DVD/CD writer, desi in ziua de astazi nu mai este imperios necesar, datorita aparitiei stickurilor USB de capacitate mare
2. Conectivitate
laptopurile de calitate au mai multe intrari USB, HDMI, iesiri pentru sunet bine pozitionate pentru un acces facil, card reader pentru a citi stickurile din aparatele foto.
3. Sistem de operare
Unele laptopuri includ un sistem de operare cu licenta platita deja (Windows 7/8/10), altele au Linux, care e gratuit. Deci conteaza daca are licenta inclusa, intrucat de regula aceasta costa mai mult daca o cumparati separat. O licnta platita va asigura updateuri la zi si va fereste de virusi. Unele produse includ si o licenta antivirus, dar veti gasi multe asemenea softuri si gratuit.
4. Greutate
Daca sunteti o persoana activa si calatoriti mult, atunci greutatea laptopului este un alt factor care trebuie luat in considerare. Cele mai usoare laptopuri au 1-2 kg (vezi lista pe eMag) si pot ajunge la peste 3 kg.
5. Pretul si garantia
Preturile la laptopuri incep de la 1.000 ron, dar cele mai bune ca si raport performanta-pret, ajung in jur de 2.400 ron. Un laptop este o investitie, este bine ca sa alegeti un produs cu cel putin 2 ani garantie.
Top Produse 2025
- procesor Intel i7
- hard disk 512 gb SSD
- memorie RAM 16 fb
- raport performanta / pret