Fiecare dintre noi are la un moment dat nevoie de bani si nu are de la cine sa imprumute. Aici intervin bancile si institutiile financiare care ofera astfel de servicii, imprumutandu-te cu suma de care ai nevoie, ei inregistrand profit din dobanda perceputa.
Un imprumut de bani trebuie facut de la firme autorizate, cu contract si conditii scrise in clar si semnate. Evitati imprumuturile de la particulari in care garantati cu casa pentru o suma mica, adica unde e disproportie vadita intre castig si risc.
Recomandarea noastra este sa folositi o institutie specializata cum este banca. Dezavantajul este ca la banca ai timpi de asteptare mai mari, de multe ori intalnesti birocratie si iti cer mai multe acte, imprumuturile rapide nefiind principalul lor serviciu. Exista insa institutii nebancare, firme care ofera imprumut online nebancar prin semnarea unui contract cu termeni si grafic de rambursare clare. Se poate apela online la un imprumut rapid care iti da banii pe card ori cash in 24h.
La ce foloseste?
De regula, apelezi la un imprumut rapid cand ai nevoie urgenta de o suma de bani pentru a te ocupa de un eveniment in familie, pentru educatie (scoala, facultate), sanatate, vacanta, amenajarea locuintei sau altele asemenea. Pentru cumpararea unei locuinte nu este recomandat acest tip de credit deoarece, odata ca exista plafon maxim (suma ce poate fi imprumutata) destul de jos, iar dobanda este de regula mai mare la un credit de nevoi personale fata de unul pentru locuinta care se intinde pana la 30 de ani.
Avantaje
- aprobare rapida si virare a banilor in 24 de ore
- fara garantii (nu garantezi cu casa)
- numar minim de acte (de regula dovada de venit: salariu, pensie, chirie ..)
- se realizeaza online, de acasa
Dezavantaje
- dobanda mai mare
- limta maxima de suma
- trebuie rambursat rapid (de regula rate fixe pe 1 an, lunar ori „pana la salariu”)
Ghidul cumparatorului
1. Suma maxima
In primul rand trebuie sa verifici daca institutia respectiva iti poate da suma de care ai nevoie. Cele mai multe au un plafon maxim de 10.000 ron, daca ai nevoie de mai mult s-ar putea sa trebuiasca sa faci un imprumut de nevoi personale la banca, cu buletinul si adeverinta de venit.
2. Timpul de rambursare
Banii imprumutati trebuie inapoiati, asadar trebuie sa iti clarifici in ce perioada vrei sa ii rambursezi. Exista institutii care dau imprumut lunar ori „pana la salariu”, dar cele mai multe iti ofera posibilitatea de a-i inapoia in rate lunare intr-un an de zile, adica pe 12 luni.
3. Acte necesare
Dupa ce ai verificat ca se imprumuta suma pe care o doresti si are o perioada de rambursare care iti convine, trebuie sa verifici ce documente ti se cer. Pentru imprumuturi online nebancare nu se cer multe acte intrucat este vorba de sume mici, neffind vorba de cumpararea unei case sau a unei masini scumpe.
Nu exista imprumut fara acte sau doar cu buletinul, ci trebuie sa faci dovada unui venit. De regula ti se cer:
- copie dupa buletin
- dovada a unui venit (salariu, pensie sau alte venituri): aici te vor ajuta reprezentantii bancii cand te vor contacta
4. Aprobare urgenta
Fiind vorba de un credit urgent, timpul de aprobare trebuie sa fie de maxim 24 de ore, timp in care ei pot verifica la Biroul Roman de Credit daca ai credite restante si iti furnizeaza contractul + graficul de rambursare.
5. Dobanda
Toti am dori sa nu platim dobanda, dar asta nu se poate. Din asta au venituri bancile , iar noi putem sa apelam in continuare la ele cand avem nevoie. Fiind un credit pe termen scurt, dobanda este mai maredecat la creditele pentru locuinta. Alege o societate financiara care are cea mai mica DAE (dobanda anuala efectiva).
Cel mai simplu este sa ceri un grafic de rambursare in care rata sa includa toate sumele. De asemenea, cere la inceput sa ti se comunice toate comisioanele si taxele, daca acestea exista. In acest fel vei alege solutia cea mai buna.
Oferte: in perioada sabatorilor (Craciun, Paste) pot exista oferte cu dobanda mai avantajoasa.
6. Alte caracteristici
- penalitati la intarziere: daca se intampla sa nu poti plati rata o perioada, ti se vor percepe penalitati, ca la orice banca. Verifica sa fie cat mai mici.
- contractul sau termenii si conditiile pe care le semnezi ori la care aderi: citeste contractul in intregime si asigura-te ca esti de acord cu tot ce scrie in el
Se merita sa faci un astfel de imprumut daca ai de gand sa il rambursezi intr-un termen scurt, de maxim 1 an. Birocratie putina, dispui de suma rapid si pe termen scurt dobanda nu se simte ca fiind apasatoare cum se poate intampla la un creit pentru casa.
Top Produse 2024
- aprobare in 24 de ore
- fara garantii
- pana la 10.000 lei
- rata saptamanala sau lunara
- rambursare pana la 1 an