Desi baschetul nu este cel mai popular sport din Romania, la nivel de amatori exista o mmultime de oameni care arunca ocazional cu mingea la cos. Este o activitate placuta, sanatoasa si distractiva pe care o poti face oricand, indiferent ca vrei sa faci miscare singur sau ca vrei sa te bucuri de momente placute alaturi de prieteni. Baschetul te ajuta sa te coordonezi mai bine si iti imbunatateste foarte bine modul in care arunci diverse lucruri.
Daca esti un impatimit al acestui sport, ai marele avantaj ca il poti juca inclusiv acasa. Un cost de baschet se poate instala cu usurinta in curte si nu costa foarte mult. Achizitia lui poate sa insemne si o oarecare provocare, in conditiile in care exista mai multe modele interesante, realizate din materiale variate, cu proprietati diferite.
Ghidul cumparatorului
Tipul (dupa cum se fixeaza)
Ai de ales intre trei variante de cosuri de baschet, in functie de modul in care sunt fixate.
- cosurile mobile, care pot fi luate peste tot. Acestea nu au nevoie de un perete, in conditiile in care au deja picior si dispun de roti atasate la baza. Instalarea lor se face foarte simplu iar rotile pot fi blocate in momentul in care s-a stabilit un loc pentru cos. Un cos de baschet mobil este perfect pentru cei care nu au foarte mult spatiu la dispozitie, insa vor sa se bucure totusi de placerea acestui joc.
- cosurile fixe, cu fixare in beton sunt si ele o solutie, insa de data aceasta reprezinta o solutie permanenta. Acestea ofera stabilitate, insa nu pot fi mutate fara a se degrada. Instalarea lor se face ceva mai greu, in conditiile in care trebuie sa fie turnat beton pentru a fi fixate foarte bine.
- cosurile care pot fi instalate pe perete. Sunt tot cosuri fixe, insa pot fi mutate mult mai usor dintr-o parte in alta, deoarece sunt prinse in perete printr-un surub. Acestea pot fi montate atat la interior, cat si la exterior si sunt ideale pentru cei care au suficient spatiu la dispozitie.
2. Materialele
Varietatea de materiale este foarte mare. Cosurile de baschet pot fi construite din sticla, din fibra de sticla, din lemn, aluminiu, otel, acril, grafit, etc. Practic, orice material cu duritate mare poate sa fie folosit pentru constructia cosului de baschet. De regula, in momentul in care se alege materialul se tine cont de varsta celui care urmeaza sa il foloseasca si de nivelul la care se afla. Copiii pot beneficia de un cos din acril, care desi nu este foarte rezistent, nu are nevoie de o putere foarte mare. Jucatorii mai agresivi, insa, policarbonatul sau sticla sunt mult mai potrivite. Se poate opta si pentru varianta din acril, insa este nevoie de o grosime ceva mai mare. In competitiile profesioniste se folosesc panourile si cosurile din policarbonat si sticla securizata.
3. Accesoriile de care dispune cosul
Exista cateva elemente standard, pe care orice cos le are: panou dreptunghiular, plasa si cos. Pe langa aceste elemente standard, fara de care cosul de baschet nu ar fi cos de baschet, exista si alte accesorii cum ar fi kitul de asamblare, un brat extensibil, in cazul in care cosul este indepartat de panou si elemente de montaj.
De asemenea, la alegerea cosului conteaza si dimensiunile lui , precum si forma panoului sau mecanismul prin care se poate ajusta.
Top Produse 2023
