Cheia dinamometrica este un instrument de precizie, care nu trebuie sa lipseasca din trusa unui mecanic, indiferent ca este mecanic auto sau un proprietar de bicicleta. Acest instrument este perfect pentru o filetare corecta a suruburilor si are capacitatea de a se optimiza in functie din materialele din care sunt realizate acestea. Atunci cand este vorba despre insurubarea elementelor unor roti, spre exemplu, acest lucru este foarte important, deoarece o insurubare manuala poate sa genereze tot felul de erori.
Ghidul cumparatorului
1. Tipul de cheie
Exista doua categorii mari de chei dinamometrice:
- cu metrologie
- fara metrologie
Cele fara metrologie sunt compacte si ofera informatii despre presiune. Acestea te pot avertiza in momentul in care presiunea setata a fost atinsa.
Cheile dinamometrice cu metrologie sun ceva mai complexe. Poti alege o cheie cu cadran, cu ceas sau electronica si in functie de decizia pe care ai luat-o, te poti bucura de o precizie uriasa.
Cheile cu cadran sunt cele mai vechi modele si cele mai imprecise. Atunci cand sunt folosite trebuie sa urmaresti cu atentie acul indicator.
Cheile cu ceas, in schimb, au o dimensiune mai mica si sunt ceva mai usor de folosit.
Totusi, cele mai eficiente sunt cheile electronice, care ofera notificare sonora si afiseaza informatiile despre presiune.
2. Dimensiunile cheii
Este un parametru esential daca iti doresti o cheie eficienta. Dimensiunile trebuie sa fie alese in functie de tipul de suruburi ce urmeaza sa fie stranse.
Daca acestea sunt mici, este recomandata o cheie cu dimensiuni de 1/4, care pot strange la valori intre 5 si 30 nm. Daca se doreste o solutie multifunctionala, o marime 3/8 este cea mai potrivita si reuseste sa aiba o plaja de eficienta intre 10 si 100 nm. De asemenea, exista si chei de 1/2, care pot strange suruburi cu cel putin 40 n/m.
3. Precizia
Evident, orice mecanic isi doreste o cheie cat mai precisa. Trebuie luata, asadar, in considerare marja de eroare. Cu cat este mai mica, cu atat precizia este mai mare. In speecificatii, descoperim ca majoritatea cheilor dinamometrice au o marja de eroare de pana la 5%. Exista si variante mult mai precise, destinate profesionistilor, care nu au o eroare mai mare de 2%. Totusi, acestea pot fi destul de costisitoare.
4. Alte caracteristici
Sunt micile detalii care diferentiaza diversele chei de pe piata. Evident, cu cat mai multe dotari are si cu cat mai multe accesorii are, pretul poate sa devina unul destul de piperat. Printre dotarile foarte importante se numara
- prezenta pe maner a unei suprafete ce sa permita o prindere buna
- clichetul este o metoda buna de a sti cat ai strans, in cazul in care cheia nu e electronica. Asadar alege una cu clichet.
- dotarea cu semnal sonor de avertizare in momentul in care se atinge presiunea dorita
- materialul trebuie sa fie rezistent la zgarieturi si presiune, cele cu crom sau nichelate sunt foarte indicate
- o carcasa cat mai dura, care sa faca fata diverselor socuri, caderi, lovituri etc.
Top Produse 2023
De asemenea, conteaza si brandul pe care il alegi, existand o serie de nume care ofera incredere, cum ar fi Vorel, Powerfix, Unior sau Beta.