Corpul uman transpira. Este o realitate incontesabila, care ne face sa cautam solutii impotriva acestei probleme, intrucat de multe ori prin transpiratie se elimina anumite substante care au un miros perceput ca neplacut. Unii dintre noi transpira mai mult, altii mai putin, motiv pentru care au aparut tot felul de solutii impotriva transpiratiei. Poti opta pentru antiperspirant sau deodorant, in functie de gravitatea problemei pe care o ai. Daca transpiri abundent, un antiperspirant este mai potrivit, deoarece impiedica transpiratia. Daca, in schimb, iti doresti doar o solutie pentru miros, deodorantul este cel mai potrivit.
Alegerea antiperspirantului potrivit poate sa fie destul de dificila, mai ales in conditiile in care toata lumea cauta o solutie care nu pateaza, care miroase frumos si care ofera eficienta cat mai mare. Exista o serie de criterii de care trebuie sa tii cont in momentul in care alegi un astfel de produs.
Ghidul cumparatorului
1. Tipul de antiperspirant
In functie de modul in care se aplica pe piele, poti alege intre antiperspirantul
- stick: ideal pentru sub brat
- lichid: destinat aceleiasi parti a corpului
- spray pudrat: care poate sa fie folosit pe tot corpul, inclusiv pe picioare.
Toate sunt apreciate si toate pot genera probleme. Spre exemplu, solutiile lichide au probleme mai mari in a se intinde pe zona ce se doreste protejata, in timp ce spray-urile pot sa pateze.
2. Sexul utilizatorului
Exista o diferenta destul de mare intre femei si barbati, atunci cand vine vorba despre modul in care transpira cele doua sexe. Diferenta este data de echilibrul hrmonal al fiecarui sex, motiv pentru care majoritatea cosmeticelor au target diferit in functie de acest criteriu.
3. Formula folosita
Este foarte importanta, deoarece poate sa decida eficienta. Transpiratia umana contine 99% apa si 1% diverse substante care raman pe piele si favorizeaza dezvoltarea bacteriilor si aparitia mirosului neplacut. Ingredientele active din antiperspirante impiedica inmultirea microorganismelor.
Antiperspirantele cu aluminiu sunt foarte des intrebuintate deoarece sigileaza canalele sudipare. Totusi, acest lucru nu este extrem de sanatos, motiv pentru care recomandam antiperspirante fara aluminiu. Cel din piatra de alaun este, de exemplu, o solutie eficienta, naturala si fara aluminiu.
4. Parfumul
Chiar daca este vorba despre un parfum discret, antiperspirantul foloseste o doza destul de mare de parfum, generand un miros placut. Este bine sa alegi mirosul care te reprezinta cel mai bine.
5. Calitatea ingredientelor
Exista tot felul de studii care arata ca anumite ingrediente nu sunt intocmai sanatoase. Tocmai e aceea, este bine sa cauti un antiperspirant cat mai natural, care sa aiba o calitate superioara pentru fiecare ingredient. Parabenii si aluminiul reprezinta substante importante in compozitia majoritatii antiperspirantelor, insa daca vrei sa te feresti de ele, gasesti si solutii cat mai naturale.
Evita pe cat posibil produsele care au o origine incerta, mizand de fiecare data pe antiperspirante produse de branduri mari, cu aprobari venite de la institutiile abilitate.
6. Perioada de eficienta
Majoritatea antiperspirantelor promit pana la 72 de ore de eficienta. Este o tehnica de marketing, insa este bine sa optezi pentru un produs cat mai eficient, deoarece iti ofera garantia ca timp de 24 de ore nu vei avea probleme.
Gasirea antiperspirantului perfect poate sa fie destul de dificila, ceea ce te va solicita putin in momentul in care cauti. Odata ce ai gasit varianta care ti se potriveste, insa, poti sa o pastrezi si sa o folosesti doar pe aceea.