Tastatura si mouseul sunt 2 componente foarte folosite in viata de zi cu zi si poate nu le acordam importanta cuvenita. Petrecand mult timp la PC, daca aveti o pozitie incorecta sau folositi deviceuri care nu sunt ergonomice (care nu sunt concepute, proiectate si testate pentru a fi utilizate cu usurinta si in siguranta), in timp puteti avea chiar si probleme medicale cu articulatiile de la maini, falangele si circulatia sangelui. Pe langa asta, o tastatura incomoda va reduce productivitatea si viteza de tastare, trebuind un efort (implicit oboseala) mai mare pentru a indeplini un anumit task.
Ghid de cumparare
O tastatura buna trebuie sa aiba tastele sensibile, silentioase, sa nu se blocheze, sa fie placuta la atingere (cele din silicon sunt mai bune) si sa asigure o pozitie confortabila a mainii pentru a reduce oboseala si a preveni deformari ale articolatiilor.
1. Tipul
- tastatura clasica (standard): este cea mai populara si folosita, se caracterizeaza prin simplitate si pret redus. Este folosita pentru activitatile de office, internet etc.
- tastatura pentru gaming: tastele cele mai folosite (mai ales W, S, A, D si sagetile) sunt special asezate pentru a putea juca fara sa obosesti. De obicei au un design mai deosebit, multe lumini, dar si costa mai mult.
- tastatura multimedia: includ butoane speciale pe care le puteti folosi pentru a porni dievrse aplicatii sau sa comandati playerul video/audio.
2. Conectivitatea
- cu fir: este ieftina, nu exista lag-uri sau pierderi de conectivitate, dar dezavantajul este ca aveti un cablu in plus pe birou
- wireless (fara fir): scapati de cablu, dar este mai scumpa. Daca optati pentru acest tip, va recomand un brand popular, ca sa nu aveti probleme cu driverele, mai ales daca vreti sa o folositi cu un tv de tip smart.
Daca sunteti pasionat de jocuri, va recomand un model fara fir, pentru a nu risca pierderi de conectivitate (milisecunde), altfel puteti opta pentru un model wireless si scapati de cabluri. In cazul in care cumparati una cu fir, verificati sa aiba conectivitate USB (mufa care se conecetaza la PC) – unele au si USB si PS/2, dar USB-ul e cel mai bun si mai rapid.
3. Dispunerea tastelor
Exista 2 mari tipuri:
- tastatura qwerty: este cea mai populara si cea mai folosita, deci mergeti pe varianta aceasta
- tastatura dvorak: are mai multe semne de puctuatie si litere dispuse in alta parte. Este folosita mai mult de programatori
Aici ideea e sa mergeti pe varianta QWERTY si sa nu alegeti Dvorak decat daca stiti ce faceti, altfel veti avea batai de cap in a va obisnui iar cu tastele.:
4. Alte aspecte
- dimensiunea tastelor si spatiile: verificati ca tastele Enter, Backspace, Spacebar, Esc sa fie unde va doriti si de marimea dorita. Eu de exemplu m-am obisnuit ca tasta Enter sa fie mica si sa am Del chiar langa ea. Uitati-va cu atentie la taste.
- piciorusele reglabila sunt utile pentru a schimba pozitia tastaturii
- iluminare: anumite modele au tastele luminate, util noaptea daca nu vedeti tastele si aveti lumina stinsa. La o tastatura iluminata se poate activa sau dezactiva aceasta functie printr-o singura tasta. La unele modele puteti alege si culoarea luminii LED.
- culoare si design: o tastatura mai dschisa la culoare (alb) este mai usor de intretinut deoarece vedeti mai usor petele, dar cele mai populare sunt cele negre.
- materiale: daca e din silicon e mai buna pentru ca e mai moale. Dar va fi si mai scumpa.
- daca este wireless: verificati distanta maxima de operare (5-10 metri) si cu ce fel de baterii merge.
- accesorii incluse: unele includ si mouse cu acelasi design si ergonomie. Unele au nevoie de driver, deci e posibil sa includa si un software intr-un CD/DVD, desi Windows recunoaste cam orice tastatura fara a mai fi necesara instalarea de drivere.
Top Produse 2024
- design ergonomic
- conectivitate USB
- nu necesita instalare de software suplimentar pe Windows
- taste multimedia
- pret mic si marca
- nu este wireless