Daca esti pasionat de patinajul cu role si, de fapt, iti doresti sa fii chiar tu un practicant al acestui sport atat de fascinant, ai nevoie de o pereche buna de patine cu rotile. Daca nu ti-ai cumparat niciodata o pereche sau vrei sa fii la curent cu noutatile in materie, este important sa afli care sunt criteriile pe care sa le iei in considerare inainte de a face o astfel de achizitie.
Ghidul Cumparatorului
1. Ce fel de patinator vrei sa fii?
Indoor – Patinele incluse in aceasta categorie sunt, de obicei, patine artistice sau de agrement. Cei care practica patinajul de indoor vor sa aiba mai mult control in patine, astfel ca ei au nevoie de ghete inalte si roti inguste, care sa le ofere stabilitate in rotiri si salturi.
Viteza – Numele spune intr-adevar multe despre acest gen de patinator. Cei care practica acest sport pentru placerea de a simti adrenalina in timpul patinajului au nevoie de niste patine cu o forma aerodinamica, care sa fie cat mai robuste si mai joase, astfel incat sa ii ajute sa mentina viteza pentru o perioada mai lunga de timp.
Roller Derby – Patinatorii de derby au nevoie de niste patine robuste, care sa le asigure viteza si control pe intoarcerile scurte. Piesele derby sunt confectionate pentru a fi utilizate in competitiile specifice, asadar ele ar trebui folosite doar de catre patinatorii experimentati.
Outdoor – Cam orice patine cu rotile cu ghete inalte sau joase pot fi folosite in aer liber. Insa acestea au nevoie de niste roti care sa fie construite special pentru aceste conditii. Rotile de outdoor sunt putin mai moi, pentru a oferi o deplasare lina, dar nu prea moi incat sa se uzeze la doar cateva utilizari.
2. Model clasic sau model inline?
Toate modelele de patine cu rotile au patru roti, insa dispunerea rotilor determina daca modelele sunt clasice sau sunt inline. In cazul patinelor cu rotile clasice, rotile sunt asezate doua cate doua in paralel, in timp ce in cazul rolelor inline, toate rotile sunt dispuse intr-o singura linie, pe axa lungimii talpii patinei.
3. Nivelul de experienta
Din acest punct de vedere, patinele cu rotile se impart in trei categorii:
- pentru amatori / incepatori
- avansati
- profesionisti
Incepatorii s-ar descurca cel mai bine cu o pereche de patine clasice outdoor sau cu un model inline freeride (recreationale). Aceste tipuri de patine ofera un mai mare control in mentinerea echilibrului. Cu toate acestea, patinatorii care doresc sa ajunga la niveluri mai avansate, ar trebui sa aleaga modelul inline, deoarece trecerea de la modelul clasic la cel inline de viteza sau de derby ar putea fi problematica.
Patinatorii avansati au nevoie de modele de viteza semi-profesionala sau de role agresive daca isi doresc sa includa acrobatiile in rutina lor. Aceste patine sunt construite special pentru a face fata loviturilor si pentru a garanta protectie in momentele de mare risc.
Ca in orice alt domeniu, profesionistii stiu ce sa aleaga. Noi le sugeram modelele de role profesionale de viteza, patinele agresive sau variantele pentru hockey.
4. Marimea / Reglabile
Alege marimea potrivita piciorului tau. Este bine ca acestea sa fie reglabile in ceea ce priveste incheietura, pentru a sta fixe si a asigura in acelasi timp confort in timpul utilizarii. In cazul patinelor pentru copii este important sa fie reglabile pentru a putea fi utilizate mai multi ani la rand, avand in vedere ca copilul creste.
4. Alte caracteristici
- design: exista modele pentru barbati, femei, copii sau modele universale.
- accesorii: verifica daca sunt incluse geanta de transport, casca, manusi si genunchiere ori cotiere pentru protectie