Tenisul de masa este un sport complex, care reuseste sa iti antreneze muschii, creierul si rabdarea, facandu-te sa ai un control total asupra propriei persoane. Fie ca joci tenis de masa la nivel de amatori sau din contra, transformi acest sport intr-o meserie, un lucru este cat se poate de cert: ai nevoie de o paleta de calitate. Aceasta presupune sa ai si o masa de ping pong buna.
Ghidul Cumparatorului
1. Nivelul jucatorului
Cu cat jucatorul este mai avansat, cu atat mai sofisticata trebuie sa fie paleta cu care joaca. Totodata, jucatorul trebuie sa isi aleaga paleta in functie de maniera sa de joc. Din acest punct de vedere, exista trei categorii de palete de ping pong:
- de spin,
- de control
- de viteza
Intr-o anumita masura este la fel ca la fel ca in tenisul de camp. In timp ce jucatorii care abia au inceput sa guste placerea acestui sport ar trebui sa utilizeze paletele de control, care sunt usoare si lente, celor experimentati, ce tind sa abordeze jocul agresiv, li se potrivesc mai bine paletele de viteza. In aceasta categorie gasim modele rapide si usoare, potrivite pentru a lovi mingea aproape de masa si pentru a o plasa in cele mai dificile locuri.
Jucatorii care au deja o vasta experienta in spate si doresc sa joace cu mai mult efect au nevoie de palete de spin, ce le permit sa roteasca mingea in directii imprevizibile. Paletele de spin sunt, de regula, grele si concave, avand calitatea de a imprima viteza si forta servei, insa si dezavantajul de a fi controlate mai greu.
2. Materialele
Un alt factor de luat in considerare inainte de a plati o suma de bani pe o paleta de ping pong sunt materialele ce intra in componenta sa. Se spune ca materialele influenteaza parametrii de performanta: spin-ul, viteza si controlul. In mod obisnuit, o paleta de tenis de masa este confectionata din lemn, acesta fiind materialul de baza, din burete si din cauciuc.
Masa, textura si densitatea lemnului au calitatea de a influenta forta loviturilor. Daca lemnul este foarte rigid, viteza de lovire este foarte mare, insa efectul de spin este mic. Pe de alta parte, daca lemnul este greu, efectul de spin poate fi mai mare, insa paleta se manuieste mai dificil.
Fetele paletei sunt acoperite de un strat de burete si de unul de cauciuc. Grosimea acestor straturi difera cu un anumit scop. Daca stratul de burete este subtire, loviturile se controleaza mai usor, insa servele se lovesc cu o viteza mai mica. Totodata, cu cat portiunea ce acopera lemnul este mai moale, cu atat efectul de spin va fi mai amplificat datorita mentinerii mai indelungate a mingii in contactul cu paleta.
Cauciucul poate fi de trei feluri:
- aderent
- semi-aderent
- lucios
Daca aderenta este mare, efectele date miscarii mingii pot fi si ele mari. Pe de alta parte, o aderenta mare presupune si o viteza mai scazuta si un control mai mic al loviturilor.
2. Forma
Forma paletei este aleasa tot in functie de maniera de joc, daca este mai ofensiva sau mai defensiva. Lama si manerul paletei pot fi proiectate in conformatii variate. De pilda, jucatorii ofensivi aleg intotdeauna palete cu maner concav, deoarece acestea au baza lata si determina o priza grozava cand mingea este lovita catre adversar cu palma spre exterior.
Jucatorii defensivi au nevoie de palete cu manere drepte, acestea fiind utile pentru a lovi reverul cu mai mult control si pentru a schimba fata paletei mai repede in timpul jocului.
Mai exista si manere anatomice, acestea avand o forma concava si denivelari in locul in care se tin degetele, pentru a ajuta jucatorul sa loveasca mingea drept si cu o priza buna. Desigur, paletele cu maner anatomic sunt recomandate incepatorilor sau amatorilor.
Lama sau marginea (cantul) este si ea de doua feluri: dreapta sau curba. Gradul de curbura al paletelor concave modereaza unghiul de trimitere al mingii, aceste palete fiind preferate de cei experimentati, iar cele drepte ajuta jucatorul sa controleze mai usor directia loviturii, fiind recomandate incepatorilor.
Top Produse 2023
