Alegerea unui frigider pare destul de simpla la prima vedere, criteriul principal de alegere pentru majoritatea referindu-se la volum sau la cate alimente incap inauntru.
Dar exista mai multe aspecte si detalii care va pot aduce avantaje si este bine sa le cunoasteti, pentru a achizitiona un produs la cel mai bun raport calitate – pret. Acest tip de produs este o investitie pe termen mediu sau lung, adica nu il veti inlocui la cativa ani, indiferent ca e un model clasic sau incorporabil.
Daca te intrebi ce sa cumpar, ce recomandati, cum ori unde gasesc frigidere ieftine si bune de vanzare, citeste acest articol.
Frigider sau Combina Frigorifica?
Cei mai multi nu stiu care e diferenta intre un frigider si o combina frigorifica.
- frigiderul este acela care are congelatorul sus si doua usi (sunt si modele mai mici cu 1 usa)
- combina frigorifica are congelatorul in partea de jos (combinele au intotdeauna doua usi)
Ghidul Cumparatorului
1. Volumul
Primul lucru de care trebuie sa tii cont este volumul sau capacitatea. Aceasta se exproma in litri si cu cat este mai mare cu atat vor incapea mai multe alimente inauntru. Nu te lasa influentat de dimensiunile frigiderului intrucat unele au pereti grosi, ci uita-te la volumul net din descrierea produsului.
De asemenea, nu uita sa verifici dimensiunile (latime, inaltime, adancime) si sa te asiguri iti incape in bucatarie. Daca iei un frigider mare, verifica si daca iti incape pe usa de la bucatarie. Exista o gama variata de dimensiuni, de la cele mici sau tip minibar si pana la cele side by side.
2. Racire No Frost
De aici rezulta o diferenta de confort, dar si de pret de achizitie. Aparatele frigorifice clasice au ca sistem de racire unul sau doua compresoare, iar agentul de racire este freonul sau R600a.
De mai multi ani au aparut frigiderele No Frost (sau auto-defrost), adica acelea care nu produc gheata pe pereti, agentur termic trimitandu-se prin curenti de aer rece. Prin urmare, intrucat este aer si nu particule de apa, nu se va forma gheata pe pereti, aparatul nu trebuie dezghetat periodic si pungile nu se lipesc intre ele in congelator. Daca dispui de buget, e bine sa ai macar congelatorul cu No Frost.
3. Compartimentarea
Verifica daca are rafturile pe care le doresti, si anume suport pentru oua, raft pentru sticle, sertare pentru legume. De asemenea, verifica si cate rafturi are si din ce material sunt facute.
- rafturile din sticla sunt mai usor de curatat si nu vor cadea bucati mici de alimente de pe un raft pe altul; de asemenea, exista riscul sa se sparga la lovituri dure.
- rafturile din metal sunt rezistente la socuri sau lovituri accidentale, dar bucatile mici de mancare pot cadea de pe un raft pe altul. Cele din sticla sunt mai elegante decat acestea.
Sertarele pentru legume si fructe, de obicei in numar de 2 si in partea de jos, asigura ca legumele nu prind mirosuri de la alte alimente.
4. Autonomie fara curent
Se poate intampla sa se intrerupa curentul din varii motive si atunci se strica toate aliemntele, mai ales vara, unele fiind perisabile intr-o ora sau isi schimba textura / gustul daca le racesti sau ingheti iar (inghetata, iaurt..). Putini stiu ca la fiecare produs este inscrisa in fisa tehnica autonomia fara curent, care arata cat timp va mentine alimentele reci daca se opreste alimentarea cu energie. Este ideal ca acest timp sa fie de minim 10 ore.
Pont: au aparut pe piata prize inteligente care iti trimit alerta pe telefon/email daca se ia curentul, costa sub 100 de euro una.
5. Alte caracteristici importante
- ventilator: contribuie la uniformizarea temperaturii din interior.
- zgomot: daca il puneti intr-o camera unde se doarme (da, sunt locuinte cu pat in bucatarie), uitati-va la nivelul de zgomot, sa fie cat mai mic, adica sub 60 db.
- capacitatea de congelare se exprima in kg/24h si ne arata cate kilograme de alimente poate congela (congelatorul) in 24 de ore. Este utila cand punem multe alimente deodata, dar de obicei nu se intampla asta, deci are o importanta mai scazuta.
- functia de super-racire si cea de super-congelare inseamna ca aparatul, la apasarea unui buton, va raci sau congela mai rapid limentele din interior – util daca introduceti mutle alimente deodata
- reglajul si afisajul electronic al temperaturii sunt utile. Teoretic nu aveti de ce sa schimbati des temperatura, dar termostatul reglabil trebuie sa fie prezent.
- dispenser (dozator) de apa: este un dispozitiv aflat pe usa, asemenea unui automat de sucuri sau de cafea, dar care da apa rece. Se poate conecta la reteaua de apa sau are un rezervor in care puneti apa plata. Este util vara. Exista si modele care au dispenser de cuburi de gheata.
- garnituri antibacteriene: garniturile usilor sunt tratate pentru a nu se dezvolta bacteriile si alte micro-organisme. La fel, unele produse mai scumpe au un sistem de ionizare care elibereaza ioni care au rolul de a distruge microbii
- usi reversibile: puteti schimba cu usurinta balamalele dintr-o parte in alta, pentru a deschide usile frigiderului in celalalt sens.
- iluminarea interioara: sunt becurile care se aprind cand se deschide usa – utila noaptea, dar de obicei este prezenta la toate produsele.
- garantia: nu uita sa verifici cati ani primesti garantie; cumpara ceva cu minim 2 ani garantie.
De Ce Sa Nu Tii Cont?
Spre deosebire de masina de spalat, consumul de curent nu trebuie sa cantareasca mult cand alegeti un frigider, pentru ca nu are nevoie de putere mare pentru a functiona.
Exemplu concret, cat va rezulta in lei curentul electric, lunar? Luam un frigider de top de pe eMag si sa calculam costul cu energia electrica pe care o va consuma. De ex., la un volum de 435 litri (frigider mare), consumul este de 360 kWh/an. Pretul pe kWh/an este de 0.6 lei (m-am uitat pe ultima mea factura Enel Muntenia). Deci intr-un an platesc 360 x 0.6 = 216 lei, deci 18 lei/luna. Daca voi calcula la un frigider Arctic de 228 litri, care consuma 230 kWh/an, rezulta un cost de doar 11 lei/luna.
Concluzia este ca acest cost este destul de mic, un aparat frigorific consuma mult mai putin decat o masina de spalar sau un calorifer electric, deci clasa de eficienta energetica (A, A+, A+++, B ..) nu trebuie sa fie o prioritate.
Avand in vedere aceste aspecte, va sugeram sa cautati online un frigider ieftin si bun. Pe internet puteti sa cititi pareri, opinii, recomandari si chiar sa beneficiati de oferte si reduceri de pret.
Clasa climatica
Aceasta are importanta doar daca puneti aparatul afara sau intr-o incapere care nu este incalzita iarna, ori este excesiv de cald vara. Daca locuiti la bloc nu trebuie sa verificati acest aspect. Pentru mai multe detalii verificati sectiunea clasa climatica de pe aceasta pagina dedicata frigiderelor side by side.
Avand in vedere aceste aspecte, va sugeram sa cautati online un frigider ieftin si bun. Pe internet puteti sa cititi pareri, opinii, recomandari si chiar sa beneficiati de oferte si reduceri de pret.
Top Produse 2024
- capacitate mare de 415 litri
- rafturi din sticla securizata si rezistenta
- pret
- nu are dozator de apa si dispenser de gheata
- No Frost
- volum 310 litri
- dozator de apa
- afisaj LED
- dezghetare automata
- aspect modern
- pret peste medie