Ceasul de mana este un obiect care se adauga arsenalului nostru vestimentar si ne defineste un stil, in afara de functia sa primara de instrument de masurare a timpului. Acesta este vizibil in cea mai mare parte a timpului si numai ocazional este sub maneca unei camasi, de aceea trebuie sa fim atenti ca acesta sa se asorteze ca orice alt obiect vestimentar. Desi in ultimii ani au aparut modele care ofera functii avansate, denumite si ceasuri inteligente, pe care de altfel le recomandam – citeste acest articol, ceasurile clasice inca sunt preferate si utilizate de multe persoane.
Ghidul Cumparatorului
Exista multe oferte tentante, dar inainte de a scoate banii de pe card asigura-te ca ai tinut cont de criteriile de mai jos:
1. Stilul
Ceasurile de mana au anumite stiluri, si anume sport, casual, elegant, fashion, business. Trebuie sa stii in primul rand ce stil de ceas vrei intrucat nu va merge un ceas in stil sport la un costum pentru office. Ca si la parfumuri, stilul ceasului trebuie mulat dupa personalitatea persoanei care il poarta, dar si dupa vestimentatie. Daca in cea mai mare parte a timpului esti imbracat in costum, iti trebuie un ceas care nu e sport.
2. Tipul de mecanism
Exista mai multe tipuri de ceasuri, in functie de mecanismul folosit pentru derularea timpului:
- cu quarz (electronice): sunt cele mai populare intrucat au pret de achizitie mai mic. Mecanismul este format din mici piese electronice alimentate de o baterie care poate dura si cativa ani, dupa care se schimba.
- mecanice: sunt cele clasice, care se rotesc de mana periodic pentru a nu se opri. Sunt construite in principal cu arcuri si pinioane. Au erori mai mari in masurarea timpului decat celelalte tipuri, dar vorbim de cateva secunde o data la mai multe zile, deci de valori foarte mici. Sunt mai sensibile la campurile elecctromagnetice. Insa cu un astfel de ceas nu dai niciodata gres in ceea ce priveste stilul.
- automatice: ceasul se alimenteaza cu energie din miscarea obisnuita a mainii, deci nu trebuie intors. Mai sunt denumite si auto tensionate.
Cele cu quarz sunt cele mai convenabile ca pret si functionalitate, in timp ce acelea mecanice pot da, de obicei, un stil aparte persoanei care il poarta.
3. Afisajul / Cadranul
Cadranul poate fi:
- analogic: au ace care indica ora, minutul si secunda
- digital.: afiseaza timpul ca numar, sunt cele de tip nou
Ambele tipuri sunt recomandate, depinde ce stil va place.
4. Bratara
Aceasta poate fi metalica sau din piele. Cele metalice se intalnesc la ceasurile sport, in timp ce bratarile sau curelele din piele sunt la cele mecanice. Sunt mai bune cele din piele naturala intrucat isi mentin o temperatura apropiata de cea a mainii. Cele metalice pot da senzatia de rece cand la pui la mana.
5. Marca
Si pentru barbati conteaza marca, dupa cum am zis, ceasul este privit in zilele noastre ca si alt obiect vestimentar, deci conteaza intr-o anumita masura si brandul inscris pe cadran. Poate nu aveti buget de Rolex, dar probabil stiti ca cele mai apreciate sunt cele elvetiene si japoneze cum ar fi. Tissot, Seiko, Casio, Fossil, Swiss, Festina.
6. Alte Caracteristici
- rezistenta la apa arata pana la ce adancime poti sa intri cu ceasul in apa. Unele ceasuri de mana nu rezista in apa, deci uita-te in descrierea produsului.
- cronometrul este o alta functie care poate fi utila
- cu altimetru: poate masura si raporta altitudinea curenta
Top Produse 2023

- distanta parcursa, ritm cardiac
- barometru, accelerometru
- compatibil Android si iOS
- usor (63 g)
- design
- alarma
- include charging dock
- pret peste medie