Civilizatia presupune si confort termic, iar in Romania, unde avem temperaturi sub 0 grade iarna, inexistenta apei calde este o problema. Practic, in afara de vara, in toate celelalte 3 anotimpuri este nevoie de apa calda pentru dus, baie in cada, spalat vase si altele.
In mod traditional, unde nu exista centrala termica de casa sau apartament, se utilizeaza un boiler electric, ca si solutie pentru apa calda, caldura urmand sa se asigure printr-un alt sistem. In timp, si boilerele electrice s-au perfectionat si au devenit tot mai bune, aparand pe piata si fiind utilizate cu succes boilere termoeelctrice.
Ce este un boiler termoelectric?
Dupa cum sugereaza si numele, este un boiler care poate functiona si cu energie electrica, si cu energie termica. Acesta functioneaza ca si boiler electri cstandard, prin incalzirea unei rezistente electrice, dar se poate racorda sau conecta si la sistemul de incalzire al locuintei (centrala termica, panouri solare) pentru a incalzi apa fie electric, fie prin caldura termica, fie prin ambele metode.
In cazul alimentarii termice, agentul de incalzire vine printr-o serpentina sau 2 serpentine si incalzeste apa.
Avantajul este ca asigura o temperatura constanta a apei calde, fara fluctuatii. De asemenea, asigura continuitate la apa calda, reducand timpul necesar incalzirii apei iar rezervorul dupa ce a fost consumat. Dezavantajul este ca are pretul de achizitie mai mare si montajul e mai complex.
Ghidul Cumparatorului
Daca te intrebi ce sa cumpar, ce recomandati, cum ori unde gasesc boilere termoelectrice ieftine si bune de vanzare, citeste acest articol.
1. Capacitatea
De capacitatea boilerului depinde cata apa calda ai la dispozitie odata. De exemplu ca sa umpli o cada, nu iti ajunge unul de 15 litri, iar daca ai o familie mare ai nevoie de un flux contant, cu timpi de asteptare redusi. In functie de numarul de persoane din casa, ai aici un tabel care te ajuta sa alegi volomul in litri cat mai apropiat de necesar, intrucat pe piata vei gasi modele de 200 l, 150 l, 120 l, 100 l, 80 l, 50 l si asta te ajuta sa alegi.
2. Puterea si Consumul
Consumul este strict legat de puterea necesara pentru a functiona, iar o putere mai mare inseamna ca va consuma mai mult, dar si va incalzi apa mai repede. Pentru a avea un consum mic:
- ia un produs cu termoizolatie buna, ca sa nu se piarda caldura. Verifica in descrierea tehnica cat de groasa e izolatia si din ce material e facuta – spuma poliuretanica e foarte buna.
- ia un boiler cu un volum cat mai apropiat de necesar (vezi punctul anterior „Capacitatea”)
- nu incalzi apa mai mult decat ai nevoie, adica alege o temperatura spre partea inferioara
- nu fa risipa de apa si inchide robinetul imediat, cand nu o folosesti
- termostatul este util pentru a opri automat boilerul cand apa are temperatura dorita de tine (cele mai multe au termostat)
verifica in fisa tehnica ce clasa energetica are produsul care te intereseaza. Clasa A e cea mai buna, apoi urmeaza descrescator clasele B, C, D … Alege un produs cat mai aproape de litera A a alfabetului.
3. Siguranta
- protectia la supraincalzire inseamna ca aparatul se opreste daca temperatura depaseste un anumit prag
- protectia la suprapresiune: aparatul se opreste daca senzorul detecteaza ca presiunea depaseste parametrii normali de functionare
- protctia anti-inghet permite functionarea optima in conditii de frig sau oprirea daca temperatura din camera unde este amplasat scade prea mult, pentru a preveni deteriorarea aparatului.
4. Montaj
Montajul trebuie sa se faca de un specialist pentru a-l conecta corect la sursa de energie electrica si la agentul termic. De aceea e recomandat sa iei un produs de marca si de la un magazin cunoscut. Atentie! la cei mai multi producatori, daca nu faci instalarea cu un agent autorizat de ei (trecut in certificatul de garantie sau instructiunile de montaj pe care le vei primi), poti pierde garantia, ceea ce este normal avand in vedere ca este un dispozitiv cu temperaturi mari, presiune mare si curent electric de inalta intensitate.
Verifica ce greutate are, daca se monteaza pe perete si in ce pozitie (vertical sau orizontal). Cele mai multe modele se monetaza pe perete, in pozitie verticala.
5. Alte caracteristici
- anod de magneziu: ia un boiler cu anod de magneziu; acesta are rolul de a atrage materialele rezultate din actiunea coroziva a apei si de a spori astfel durata de viaat a produsului. Altfel spus, rugina iti poate gauri boilerul.
- indicator luminos: este util sa aiba indicator luminos ca sa vezi daca e pornit, daca incalzeste apa sau daca a terminat si poti da drumul la apa.
- reglarea temperaturii: trebuie sa se faca simplu, din exterior. In acest fel reduci si consumul (platesti cat consumi).
- timpul de incalzire a apei: cu cat mei repede, cu atat mai bine. Verifica daca e trecut acest parametru in descrierea produsului si alege unul cu un timp redus pentru a incalzi apa.
- presiunea: se exprima de obicei in Mpa (Megapascal) si arata cat de departe poti pune boilerul de chiuveta, deoarece cu cat traseul e mai lung, cu atat it trebuie presiune mai mare.
- garantia: chiar daca nu e o investitie foarte mare, in primul rand trebuie sa ofere siguranta, de aceea alele un produs de marca, dar care si include minim 2 ani de garantie.
Avand in vedere aceste aspecte, va sugeram sa cautati online boiler termoelectric pentru spate si picioare, ieftina si buna. Pe internet puteti sa cititi pareri, opinii, recomandari si chiar sa beneficiati de oferte si reduceri de pret.
Top Produse 2023

- putere 2000 W
- cu serpentina
- izolatie groasa (18 mm)
- garantie 2 ani
- anod magneziu
- indicatoare led
- pret peste medie

Ferroli Power Thermo – 120 l
