Cea Mai Buna Baterie Auto

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 voturi)
Încarc...

Bateria auto este cu adevarat vitala pentru automobil, mai ales daca esti la volanul unei masini noi, cu multi consumatorri electrici. Este folosita atat la pornire, cat si in timpul mersului, fiind alimentata de alternator (electromotor). Din pacate, atentia acordata acestei piese nu este cea mai mare, asadar, multi soferi au povesti cu momentele in care au ramas fara baterie si au fost nevoiti sa caute cei mai buni acumulatori auto pentru a o inlocui.

Bateria auto are o durata de viata destul de mica ( de doar 3-7 ani) si daca este folosita corect, nu are nevoie de mentenanta. Totusi, este de preferat ca ocazional sa fie testata cu un tester. In momentul in care aceasta piesa cedeaza, alegerea potrivita trebuie sa se faca in functie de o serie de criterii.

Ghidul cumparatorului

1. Compatibiliatea cu masina

Inainte de a achizitiona un acumulator auto este bine sa analizezi cu atentie cartea tehnica a masinii, care iti spune detalii legate de dimensiunea si amperajul produsului. Instructiunile din cartea tehnica trebuie sa fie respetate in detaliu daca iti oresti o baterie care sa fie eficienta 100%.

2. Tipul bateriei

Ai de ales intre doua variante de baterii auto:

  • cu acid
  • cele alkaline

Cei mai buni acumulatori auto pot fi descoperiti in categoria produselor cu acid. Intre acestea, vei puea descoperi doua tipuri de baterii: care necesita mentenanta periodica si dispun de electrolit lichid sau cele care nu necesita mentenanta si ispun de electrolit gelificat. Prima varianta este mai ieftina, insa iti solicita sa completezi periodic acidul din baterie.

3. Capacitatea bateriei

Un alt element extrem de important este capacitatea de stocare a energiei pe care o are acumulatorul. Aceasta trebuie sa fie aleasa in functie de alternatorul masinii si in functie de valoarea pe care o gasesti pe acumulatorul vechi.

Capacitatea se masoara in Amperi pe ora ( Ah) si trebuie sa fie intotdeauna cel putin la fel de mare cu cea a acumulatorului pe care il inlocuiesti. Nu trebuie sa fie nici exagerat de mare, putandu-se depasi valoarea cu pana la 30%.

4. Pornirea la rece

Curentul de pornire la rece are si el o importanta mare. Pentru diesel, spre exemplu, este nevoie de curent de pornire mult mai mare decat in cazul masinilor alimentate cu benzina.

Curentul de pornire la rece se masoara in Amperi si trebuie sa tina cont de capacitatea cilindrica a motorului si evident, de combustibilul cu care functioneaza acesta. La diesel este recomandata o baterie de minim 750 A, in timp ce la motoarele cu benzina sunt suficiente valori intre 390 si 480A.

5. Tensiunea

De regula, pentru un automobil conventional tensiunea este una standard: 12V. Daca ai o masina ceva mai mare, cum ar fi un camion sau un SUV, tensiunea poate sa fie si ea mai mare, 24 V fiind cea ideala. Evident, acest lucru inseamna si o cheltuiala in plus.

De asemenea, in momentul in care achizitionezi o baterie auto trebuie sa tii cont si de alte aspecte, cum ar fi dimensiunile sale sau producatorul. In Europa, cei mai populari producatori sunt Bosch, Varta, Rombart sau Moll, insa poti gasi o multime de alti producatori interesanti, care construiesc baterii de buna calitate.

Top Produse 2025

Avantaje
  • capacitate mare
  • excelenta pt masini cu multi consumatori (aer cond,. display-uri)
Dezavantaje
  • pret peste medie

 

Comentariu pe TopProduse.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *