Cum Aleg Cel mai Bun Sac de Dormit pentru Vara/Iarna

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (4 voturi)
Încarc...

Sacul de dormit este folosit cu predilectie la cort, dar se poate folosi in orice alta ocazie unde ai nevoie de incalzirea corpului cand dormi (cabana, incaperi neincalzite suficient). Indiferent de scopul pentru care vrei sa il folosesti, trebuie sa tii cont de mai multe detalii care fac diferenta, pentru a alege produsul potrivit si la cel mai bun raport calitate-pret.

Cum Functioneaza?

Sacul de dormit este compus din materiale termoizolante care impiedica sa iasa afara caldura emanata de corpul uman. Cu alte cuvinte, nu produce caldura, ci o retine pe cea a corpului tau cat mai bine.

cel-mai-bun-sac-de-dormit

Ghidul Cumparatorului

Daca te intrebi cum sau unde gasesc saci de dormit ieftini si buni, citeste si salveaza acest ghid.

1. Temperatura minima / Zona termica

Cea mai mare diferenta intre sacii de dormit rezulta din temperatura / cat de cald pot sa tina. Spre exemplu, intr-o noapte de vara de dupa 15 august s-a intamplat sa fie mai rece si un sac de dormit subtire nu mi-a tinut de cald, fiindu-mi frig. Mi-am cumparat alt sac „rezistent” sau bun pentru temperaturi mai joase, pana la -5 grade, si dorm dezvelit in noptile de vara, cand merg cu cortul.

Cel mai important este sa verifici plaja termica, adica zona de confort in care tine temperatura obisnuita (+10 – +7 ºC) si, mai ales, temperatura extrema minima (poate fi -5 ºC, -15 ºC …) ceea ce inseamna ca acesti saci sunt facuti din materiale superioare calitativ, de aceea sunt si mai scumpi.

Aceste temperaturi sunt calculate pentru persoane obisnuite si trebuie sa stii ca anumiti factori personali pot influenta temperatura mentinuta inauntrul sacului: circulatia sangelui, gradul de oboseala, senzatia de foame,  alimentatia si metabolismul corpului. De asemenea, au in vedere ca dormi imbracat si ai sub sac un izopren sau ceva termoizolant.

Este recomandat sa verifici temperaturile minime din noptile respective, pe siteurile de vreme. Aceste conditii pot fi afectate de vant, umiditate, altitudine si presiunea aerului.

  • pentru vara: iti recomand un sac rezistent la -5 grade Celsius, ca sa nu ai surprize
  • pentru iarna: iti recomand unul sub -5 grade, adica -15, -19, -25 de grade Celsius
  • sac de 3 sezoane: are pana la -10 grade Celsius, bun daca practici trekking, hijing sau alte drumetii montane.
  • pentru expeditie: -30, -45 de grade Celsius

Tu stii unde il folosesti, deci afla temperaturile minime de acolo.

2. Dimensiuni si Forma

Exista 2 tipuri de saci

  • individuali: pentru 1 persoana. Exista si saci ale caror fermoare se pot inchide unul pe altul si astfel sa obtii un sac matrimonial.
  • matrimoniali (dublu): pentru 2 persoane

Sunt mai buni cei individuali si iti permit sa te muti mai mult cu corpul. Oricum, mai ales daca esti inalt, verifica sa aiba o lungime suficienta. Exista si modele pentru copii.

De asemenea, uita-te la forma, pentru a alege un sac ergonomic si cat mai apropiat de forma corpului. Exista 2 forme:

  • plapuma: forma dreptunghiulara, avantajul e ca te poti misca lejer cand dormi.
  • sarcofag (mumie): mai eficiente energetic, dar nu ai libertate de miscare a mainilor si membrelor.

Eu prefer plapuma ca sa am libertate de miscare, dar tine cont ca cea mai multa caldura se pierde prin extremitatile corpului, adica picioare si cap.

3. Material

Cei mai buni saci de dormit sunt mai subtiri intrucat sunt facuti cu materiale mai buna si vei avea avantajul ca ocupa loc putin in bagaj.

  • invelisul exterior: daca vei dormi in conditii de umezeala, vand, ger, ploaie etc. alege un produs rezistent la apa si impermeabil
  • invelisul interior: este bine sa fie confortabil pentru somn, ideal este sa contina si bumbac.

Conteaza si umplutura sau materialul izolant dintre peretii sacului. Aceasta poate fi de 2 feluri:

  • umplutura naturala: de obicei din puf de gasca, este mai performanta dar se usuca mai greu daca se uda. Acesti saci sunt mai scumpi. Acestia trebuie depozitati fara a fi stransi, altfel isi pierd din proprietatile termice.
  • umplutura sintetica: este mai ieftina si izoleaza mai bine in conditii de umiditate rificata

4. Alte caracteristici

  • gluga: anumiti saci pot sa nu aiba gluga, dar daca vrei sa il folosesti la sub 0 grade, ia unul cu gluga.
  • inchiderea: vezi cum se inchide, ideal este sa fie cu fermoar si cat mai simplu, dintr-o singura miscare. Cel mai bun sac va avea si o termoaparatoare, adica material textil peste fermoar, pentru a impiedica piereri de caldura.
  • dimensiuni ambalat: daca il iei in expeditie sau o drumetie montana, este bine sa alegi unul subtire si usor
  • design: alege o culoare confortabila provirii, care iti place

Pont: consuma o bautura calda (ceai) inainte de a te culca in sac, in acest fel vei „genera” caldura care sa fie mentinuta in interiorul sacului.

Avand in vedere aceste aspecte, va sugeram sa cautati online un sac de dormit ieftin si bun. Pe internet puteti sa cititi pareri si opinii, chiar sa beneficiati de oferte si reduceri de pret.

Top Produse 2023

Avantaje
  • temperatura minima de -5 grade
  • gros

Cum Se Intretine?

Pentru a pastra calitatile termice ale sacului de la un sezon la altul, iti recomand sa:

  • stergi sacul cu o carpa umeda, dupa utilizare
  • sa il depozitezi in loc uscat
  • sa il depozitezi desfasurat (ca si cum pui un costum in cuier) si nu infasurat. Infasoara-l doar cand il pui in bagaj.

 

Comentariu pe TopProduse.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *