Frigiderul si aragazul sunt dintre cele mai folosite aparate electrocasnice din casa. Pastrarea alimentelor in conditii optime este importanta atat pentru calitatea si gustul mancarii, dar si pentru sanatatea noastra, intrucat un frigider trebuie sa pastreze temparatura constanta si sa nu aiba micro spatii unde se depun bacterii. O combina frigorifica de calitarte are compartimente astfel incat sa nu se amestece mirosurile, dezghetare automata sau sistem no frost pentru a va scuti de munca, optiuni aditionale cum ar fi raft pentru sticle, dispensor de apa/gheata si altele pe care le vom analiza detaliat.
Frigider cu 2 usi sau .. Combina frigorifica?
Frigiderul cu 2 usi are congelatorul in partea de sus, in timp ce combina il are in partea de jos. Avand in vedere ca folosim mai mult frigiderul decat congelatorul, este mai util sa avem congelatorul in partea de jos, de aceea o combina frigorifica este o alegere mai buna. Daca vrei sa afli mai multe despre frigiderele cu 2 usi citeste aceasta pagina.
Ghidul Cumparatorului
1. Volum frigider si congelator
Estimati cate alimente veti tine in congelator, pentru a alege o capacitate corespunzatoare. O combina frigorifica cu 3-4 sertare la congelator va asigura un volum suficient. Va recomandam un volum cat mai mare al aparatului, pentru a organiza mai bine si a depozita mai multe alimente.
Nu va faceti griji pentru consumul de energie, aparatele frigorifice, in comparatie cu masinile de spalat, de exemplu, consuma mult mai putin. Deci daca veti alege un volum mai mare, va fi nesesizabil pe factura de curent. In acelasi timp, este bine sa stiti ca aparatele noi au tehnologii mai bune si in general consuma mai putin decat generatiile precedente. O clasa energetica A, A+, A++ este perfecta. Aportul unui frigider mare la factura de curent este de aproximativ 12 lei pe luna.
2. Sistemul de dezghetare
Frigiderele ceva mai vechi trebuiau dezhetate manual, la o anumita perioada de timp, dupa ce se scoteau alimentele. Nu mai este cazul la cele moderne, cele mai multe au un sistem de dezghetare automata care elimina gheata care se poate forma pe peretii interiori ai combinei frigorifice. Unele produse, mai scumpe, au tehnologia no frost (lista pe emag.ro), adica nu se formeaza gheata inauntru, ci racirea se face numai cu aer; practic acestea nu necesita vreo dezghetare pentru ca nu se formeaza strat de gheata.
3. Functii si optiuni
- numar de compresoare: unele combine au 2 compresoare, ceea ce permite reglaj diferit al temperaturii pentru frigider, respectiv congelator. Util este si faptul ca puteti opri de tot unul din compartimentele amintite, in cazul in care este gol, si astfel economisiti energie electrica. Oricum consumul nu cantareste asa de mult, dupa cum explicam in articolul destinat frigiderelor.
- numar si tip rafturi frigider: partea de sus (frigiderul) este dotat cu rafturi. Verificati cate rafturi are, daca sunt metalice sau din sticle. Prin rafturile metalice pot cadea alimentele de dimensiuni mici, in timp ce rafturile din sticla s-ar putea sparge la lovituri puternice – sunt din sticla rezistenta, aici depinde de preferintele dvs. Ele sunt ajustabile, deci puteti sa le mutati pentru a face loc la oale mai mari, daca aveti nevoie. De asemenea, in partea de jos, frigiderul are de obicei 2 sertare unde se tin de obicei fructele si legumele, pentru a nu se amesteca mirosurile. Nu inultimul rand, unele produse au rafturi speciale pentru a depozita sticlele de vin sau compartimente pentru sticle sau doze de suc, bere etc.
- sertare congelator: verificati cate sertare veti avea la congelator. Este util ca acestea sa fie cat mai multe, pentru a compartimenta alimentele, dar si transparente, pentru a vedea din continut fara a deschide fiecare sertar.
- indicatoare luminoase si alarma: cele mai bune combine frigorifice au indicatoare care arata daca tenperatura interioara este optima, precum si alarma care suna daca uitati usa deschisa sau daca temperatura interioara creste. Modelele mai scumpe au control electronic, pe cand cele mai ieftine au control mecanic.
- dispensor de apa/gheata: unele combine au un dispozitiv care va permite sa luati apa rece fara a mai deschide usa frigiderului
- sistem anti bacterian: garniturile usilor sunt tratate cu materiale care impiedica depunerea microbilor, sau au un sistem pe baza de ioni care elimina microbii.
- termostat reglabil: cele mai multe produse au un termotat care permite reglarea temnperaturii.
- usi reversibile: aceasta optiune va permite sa schimbati sensul de deschidere a usilor.
4. Alte caracteristici
- garantia: alegeti un produs cu o garantie de minim 2 ani.
Avand in vedere aceste aspecte, va sugeram sa cautati online combine frigorifice ieftine si bune. Pe internet puteti sa cititi pareri si opinii, chiar sa beneficiati de oferte si reduceri de pret.
Top Produse 2024
- tehnologie no frost (racire cu aer)
- afisaj LED
- usi reversibile
- rafturi transparente
- pret peste medie