Cum Aleg Cea Mai Buna Tigaie

(6 voturi)
Loading...
Ceea ce mancam se reflecta in starea de sanatate si tonusul fiecaruia dintre noi. Nu este sufiient sa cumparam mancare de calitate si fara aditivi alimentari, ci este necesar sa o si preparam corect din punct de vedere termic. Aceasta se realizeaza de cele mai multe ori in tigaie. Exista mai multe tipuri de tigai pe piata, specializate pentru a gati corect diverse feluri de mancare; este important sa ai si sa folosesti tigaia cu forma si materialul interior potrivite pentru ceea ce gatesti pentru ca, de exemplu, clatitele nu iti vor iesi bune intr-o tigaie cu fundul gros, marginile interioare curbate vor impinge continutul spre mijloc si asa mai departe. Aceasta ustensila se poate utiliza pentru a praji, pentru a cali, pentru a gati la abur folosind un capac.

cea-mai-buna-tigaie

Ghidul Cumparatorului

Pentru a alege cea mai buna, potrivita si performanta tigaie, dar si pentru a gati cea mai sanatoasa mancare, trebuie sa luati in considerare criteriile de mai jos.

1. Tipul tigaii si Destinatia

Este recomandat sa ai mai multe tipuri de tigai in bucatarie intrucat anumite feluri de mancare pot iesi mai bine sau mai putin bine si in functie de tigaia folosita. De exemplu, pentru legume se recomanda tigaia wok cu margini rotunjite, pentru clatite o tigaie subtire si cu margini drepte. Trebuie sa ai in vedere la ce o vei folosi, pentru a alege din urmatoarele tipuri:

  • universala: cea mai folosita, se preteaza la aproape toate felurile de mancare
  • pentru grill: facuta cu striatii pe fund, pentru a praji ca pe gratar; de obicei se foloseste fara ulei
  • tip wok: pentru legume, paella
  • pentru clatite: recomandam o tigaie separata pentru clatite in primul rand pentru a nu ramane gusturi de la alte mancaruri. Deci incetati sa folositi tigaia pentru clatite si pentru alte alimente, alte gusturi se impregneaza subtil in clatite.
  • profesionala: folosite de bucatari in restaurante, au proprietati termice si rezistenta mai bune, dar sunt mai scumpe

2. Materialul

In stransa legatura cu felul de mancare pe care vreti sa il preparati este si materialul din care este facuta tigaia. Exista mai multe tipuri de materiale care au diverse proprietati termice, previn prinderea alimentelor de tigaie si arderea, nu retin si transmit gusturile de la o mancare la alta. Un material de calitate va incalzi mai repede mancarea si veti folosi in general mai putin ulei.

  • ceramica: material superior, la moda in ultimul timp intrucat aceste tigai au un pret mai accesibil. Ceramica este un bun conductor, distribuie temperatura uniform, nu se prinde mancarea si sunt relativ usoare.
  • teflon: material foarte popular de ani buni, previne lipirea mancarii de fundul tigaii; este recomandat a se utiliza o spatula de lemn intrucat teflonul se zgarie usor daca umbli cu furculita
  • fonta: un aliaj din fier si carbon. Sunt mai ieftine, rezistente in timp, dar au un aspect mai rudimentar. In general nu sunt tratate cu strat de teflon sau alt material, deci exista un risc mai mare de a se prinde mancarea, dar nu are nimic daca se zgarie. Se incalzeste mai repede decat inoxul si se raceste mai incet dupa ce opriti focul. Aceste tigai sunt mai grele.
  • aluminiu: este un material relativ usor si se incalzeste mai repede decat inoxul.Este des folosit, de multe ori completat spre interior cu un strat de ceramica sau teflon. Pretul de achizitie este relativ mic, dar se deformeaza mai usor.
  • inox: se incalzeste mai greu, ceea ce ridica timpul de gatit; inoxul nu are bune proprietati antiaderente, deci creste riscul de a se prinde mancarea de fund.
  • alte tipuri si materiale folosite mai sunt Duratek, Dry cooker,  titan.

3. Diametrul

Ganditi-va cat de multa mancare trebuie sa gatiti. O tigaie prea mare sau prea mica inseamna risipa de timp si energie. Cele mai populare marimi sunt diametrele de 16 cm, 20 cm, 24 cm.

4. Sursa de caldura

Conteaza si unde veti folosi tigaia, mai precis cum este incalzita: aragaz pe gaz, electric, plita ceramica. In general, majoritatea se preteaza la toate sursele de caldura, adica sunt universale, dar exista unele care sunt gandite special pentru gaz, curent, plita vitroceramica. Uitati-va in descriere produsului, sa nu aiba asemenea restrictii.

5. Accesorii si altele

Verifica ce accesorii sunt incluse in pret, mai exact daca are capac, spatula. De asemenea, conteaza si manerul, sa fie ergonomic si usor de tinut.

Top Produse 2016

Avantaje
  • interior ceramic, bun conductor
  • capacitate suficienta pentru 4 persoane/portii
  • maner ergonomic
  • compatibil cu aragaz sau plita pe gaz, electric, vitroceramic
  • maner ergonomic
  • pret
Dezavantaje
  • nu include capac

Indiferent ca prajiti oua, cartofi, pulpe de pui, gatiti fructe de mare, faceti legume la tigaie, tigaie picanta cu carne, un grill rapid, aceasta face parte din arsenalul de ustensile bucatarie a fiecarui roman, probabil accesoriul cel mai folosit alaturi de cutit. Puteti citi si ghidul nostru pentru tigaile cu interior din ceramica, iar daca va plac gratarele puteti lua si o tigaie grill.

 

Articole similare

 

TopProduse.ro